Alpha Bank: Αντλεί 450 εκατ. μέσω ομολόγου – Κάτω από 5% ο Paulson

Alpha Bank: Αντλεί 450 εκατ. μέσω ομολόγου – Κάτω από 5% ο Paulson
Alpha Bank eurokinissi

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,75% από 8% που είχε τοποθετηθεί αρχικά. Την ίδια στιγμή ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson γνωστοποίησε τη μείωση της συμμετοχής του στην Alpha Bank κάτω από 5%.

Σχεδόν τρεις φορές υπερκάλυψη σημείωσε η έκδοση του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,75% από 8% που είχε τοποθετηθεί αρχικά. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 875 εκατ. ευρώ καλύπτοντας περίπου τρεις φορές το αρχικά ζητούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ και οδηγώντας έτσι την τράπεζα να αντλήσει 450 εκατ. ευρώ.

H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών με τα κύρια μέρη της να καλύπτονται κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, 41% από διαχειριστές κεφαλαίων και 13% από το wealth management. Τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ως joint bookrunners “έτρεξαν” την έκδοση του νέου τίτλου, ο οποίος είναι διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Η έκδοση της Alpha γίνεται με την παράλληλη προσφορά της τράπεζας για την επαναγορά του ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ημερομηνία ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023, με κουπόνι 3%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων υψηλής και μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL.

Η Alpha Bank έχει ήδη καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο MREL, ενώ στο εννεάμηνο είχε διαμορφωθεί στο 20,3%. Ο τελικός στόχος για τις αρχές του 2026 είναι στο 26,87%.

Η έκδοση της Alpha Bank είναι η δεύτερη για τη συστημική τράπεζα αυτό το έτος μετά το τριετές senior preferred τον Οκτώβριο (με επιτόκιο 7,25% και κουπόνι 7%), και ακολουθεί τα senior preferred που εξέδωσαν Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς τον προηγούμενο μήνα και, πιο πρόσφατα, το Tier 2 της Eurobank την περασμένη εβδομάδα.

Κάτω από 5% το ποσοστό του Paulson

Την ίδια στιγμή ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson γνωστοποίησε χθες τη μείωση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν έως τώρα να κατέχει έμμεσα, μέσω επενδυτικών κεφαλαίων, το 5,66% της τράπεζας.

Ειδικότερα, η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ενημερώνει, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης της PAULSON & CO INC. την 5.12.2022, η τελευταία κατέχει κατά την 30.11.2022, έμμεσα μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται 114.061.367 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Με τα νέα δεδομένα, μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha Βank είναι πλέον η Reggeborgh, με ποσοστό που κατά πληροφορίες της αγοράς έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 6,5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα