Alpha Bank: Ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποίησεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη

Alpha Bank: Ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποίησεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη
Alpha Bank Eurokinissi

Μέσα στην εβδομάδα η αίτηση στον Ηρακλή και για το 3ο SPV του Galaxy ενώ πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθούν και τρεις τουλάχιστον δεσμευτικές προσφορές. Σε καλό κλίμα η μετακίνηση προσωπικού στη Cepal.

Θέμα ωρών είναι πλέον η ολοκλήρωση του projectGalaxy της AlphaBank, που περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,6 δισ. ευρώ και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal.

Μέσα στην βδομάδα η διοίκηση της AlphaBank υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Β. Ψάλτη καταθέτει την αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων “Ηρακλής” και του τρίτου SPV του Galaxy ενώ πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα έχει στα χέρια της και τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η AlphaBanak έχει ήδη καταθέσει αίτηση στον Ηρακλή για τις δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ (5,75 δισ. ευρώ για το Galaxy II και 1,92 δισ. ευρώ για το Orion) προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 3,04 δισ. ευρώ (για το Galaxy II ποσό ύψους 2,142 δισ. ευρώ και για το Orion ποσό 898 εκατ. ευρώ).

Πηγές της AlphaBank αναφέρουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών να υποβληθεί το αίτημα και για το τελευταίο χαρτοφυλάκιο που απαρτίζουν το Project Galaxy. Πρόκειται για “ψήφο εμπιστοσύνης” στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, του οποίου η AlphaBank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον 3 δεσμευτικές προσφορές

Την ίδια στιγμή πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για το projectGalaxy με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης να θεωρεί κομβικής σημασίας για το μέλλον της AlphaBank αυτή τη συναλλαγή, καθώς θα σημάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και την επικέντρωση της στρατηγικής της στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

Πηγές της AlphaBank αναμένουν ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι και οι τέσσερις επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει οι PIMCO, το αμερικανικό fundDavidsonKempner, η ιταλική Cerved που πρόσφατα εξαγόρασε θυγατρική της Eurobank στη διαχείριση ακινήτων και η CreditoFondiario, που έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά NPLs της Ιταλίας.

Σε καλό κλίμα η μετακίνηση προσωπικού στη Cepal

Εν τω μεταξύ, ο κύκλος των προσωπικών συναντήσεων με τους εργαζόμενους από τις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων της Τράπεζας που θα μεταφερθούν στην Cepal βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με περισσότερους από 100 από τους 600 τραπεζοϋπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα.

Σύμφωνα με πηγές της AlphaBank το κλίμα κατά την διάρκεια των συναντήσεων κρίνεται ιδιαίτερα θετικόκαι ήδη το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων υπογράφει άμεσα την προτεινόμενη σύμβαση, με αποτέλεσμα στο επιτελείο της τράπεζας να εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα θα πιάσουν τον στόχο των 600 εργαζομένων.

Άλλωστε η διοίκηση της τράπεζες από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης εγγυήθηκε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των αποδοχών και των άλλων καλύψεων του προσωπικού καθώς και τις προβλεπόμενες αυξήσεις αποδοχών και άλλες ρυθμίσεις (π.χ. για το ωράριο), όπως αυτές καθορίζονται από την ισχύουσα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι το carve-out της AlphaBank γίνεται με όρους “χρυσής μεταγραφής” για τους εργαζόμενους, αφού πρακτικά αυτοί θα λάβουν καθαρά ποσά που υπερβαίνουν ακόμη και τους 20 μηνιαίους μισθούς. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις το χρηματικό κίνητρο φθάνει κοντά στο όριο των 30 καθαρών μισθών.

Παράλληλα, και το carve-out δρομολογείται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (ΠΔ 178/2002 για υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού), η Alpha διαμόρφωσε ένα ευρύ δίκτυ προστασίας και προοπτικής, γεγονός που περιλαμβάνει η χρηματική παροχή 10 μικτών μισθοί και κατώτατο πλαφόν 25.000 ευρώ για το προσωπικό που θα μετακινηθεί, ενώ παράλληλα η Cepal «προικοδοτείται» με μία δεκαετή σύμβαση διαχείρισης όλων των δανείων σε καθυστέρηση της Τράπεζας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα