Alpha Bank: Προχωράει ο μετασχηματισμός και η μείωση των κόκκινων δανείων

Alpha Bank: Προχωράει ο μετασχηματισμός και η μείωση των κόκκινων δανείων
Alpha Bank Eurokinissi

Μέχρι τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται κατ’ αρχήν ο πλήρης μετοχικός έλεγχος της Cepal, για να πουληθεί στη συνέχεια και κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy.

Καθοριστικής σημασίας θεωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της AlphaBank τις επόμενες μέρες για τον μετασχηματισμό της τράπεζας, καθώς μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση του projectGalaxy και θα δρομολογηθεί αρχικά η διαδικασία μετοχικού ελέγχου της Cepal.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η διοίκηση της AlphaBank και οι Σύμβουλοι της πώλησης (DeutscheBank, PwC, Alantra) έχουν ήδη αποστείλει το ενημερωτικό δελτίο της τιτλοποίησης σε περισσότερους από 10 διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί πριν το τέλος το χρόνου.

Παράλληλα τις επόμενες μέρες η AlphaBank ολοκληρώνει και τις διαδικασίες για τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge (σημειώνεται ότι η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί).

Το χαρτοφυλάκιο Galaxy, αποτελείται ως γνωστόν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, με το εκτιμώμενο τίμημα να υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση, αν και θα περιοριστεί στο εύρος των 7,5 – 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Να σημειωθεί ότι στις τάξεις της διοίκησης εκτιμάται ότι τίμημα μπορεί να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η Alphabank εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 ευρώ όση δηλαδή είχε αναφέρει η τράπεζα όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι ύψους 12 δισ. ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα πάντως δημοσίευμα του πρακτορείου Reutersανέφερε ότι η AlphaBank βρίσκεται σε συζητήσεις με τουλάχιστον πέντε funds για το projectGalaxy, μεταξύ των οποίων οι Cerberus και PIMCO, ενώ το θέμα εξετάζουν οι BainCapitalCredit, Apollo και Centerbridge. Κύκλοι της τράπεζας ωστόσο επεσήμαναν με νόημα ότι η πηγή δεν ήταν απόλυτα ενημερωμένη.

Οι προτεραιότητες

Παρουσιάζοντας πρόσφατα στους επενδυτές το πλάνο για την τιτλοποίηση Galaxy, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AlphaBank Β. Ψάλτης ανέλυσε τις προτεραιότητες ως εξής:

Α) Πώληση της νέας Cepal στον επενδυτή (σ.σ. θα είναι ο ίδιος που θα αγοράσει και την τιτλοποίησηGalaxy), αφού πρώτα η AlphaBank αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge (η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί).

Β) Πρόοδος με τη διαδικασία πώλησης των δύο πρώτων χαρτοφυλακίων NPLs της τιτλοποίησης Galaxy, τα οποία θα μεταφερθούν στον “Ηρακλή” με δύο διαφορετικά SPVs. To SPV I θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 1,9 δισ. ευρώ και το SPV II μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής (όχι μόνο στεγαστικά) με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Γ) Πρόοδος της διαδικασίας για το rating του τρίτου χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης (επιχειρηματικά NPLs 3 δισ. ευρώ), καθώς θα ομολοποιούνται οι αγορές και θα ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πέραν των προτεραιοτήτων αυτών, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μεμονωμένες πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων που αρχικά ήταν ενσωματωμένες στο σχέδιο της τιτλοποίησης Galaxy. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων leasing (200 – 300 εκατ. ευρώ) και χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις (900 εκατ. ευρώ), τα οποία θα πουληθούν ανεξάρτητα, όποτε υπάρξει ενδιαφερόμενος αγοραστής (είτε πριν, είτε παράλληλα είτε μετά τις τιτλοποιήσειςGalaxy).

Στο δ΄ τρίμηνο του 2020 θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός της AlphaBank (hive – down) με μετατροπή της εισηγμένης σε holding, απόσχιση και εισφορά του συνόλου σχεδόν των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, σε μια νέα τραπεζική θυγατρική.

4 δισ. νέα δάνεια

Παράλληλα με τον μετασχηματισμό και την μείωση των κόκκινων δανείων προτεραιότητα της διοίκηση της AlphaBank είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που υλοποιεί η ελληνική Πολιτεία (ΕΑΤ). Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από δύο δισ. ευρώ, από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η AlphaBank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιπλέον, η Τράπεζα είναι στην πρώτη γραμμή και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Συνολικά, η AlphaBank θα διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και περιορισμού των συνεπειών από την πανδημία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα