Alpha Bank: Τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ
Alpha Bank shutterstock

Στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου με εφαλτήριο την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ παρουσίασε η διοίκηση στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Προτεραιότητα η διατήρηση της επένδυσης των μετόχων. Στόχος το 25% των χρηματοδοτήσεων έως το 2024. Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 8,1 δισ.

Σαφές μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ ευρώ αποσκοπεί στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας έστειλε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι του Ομίλου παρέχει την δυνατότητα της πλήρους εξυγίανσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν «μοναδική ευκαιρία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Στόχος της Alpha Βank, τόνισε ο κ. ψάλτης, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τις ίδιες χορηγήσεις να αποκτήσει μερίδιο που θα ξεπερνά το 25% στις χρηματοδοτήσεις έως το 2024.

«Ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία και στιγμή για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα καθώς μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική και έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου συνδυασμένου με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

Η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε στους αναλυτές ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων μέχρι το 2024 θα ανέλθουν σε 8 δις. ευρώ.

Κατάλληλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές είναι οι κατάλληλες γεγονός που οδήγησε και στην λήψη της απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. «Όλοι οι μέτοχοι ξένοι και Έλληνες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση. Στόχος μας και βασική μας προτεραιότητα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας όχι μόνο να μην χάσουν αλλά και να διατηρήσουν, την αξία της επένδυσής τους», τόνισαν τα στελέχη της Alpha Bank. Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ανακοινώθηκε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου με το σύνολο της διαδικασίας να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σε ότι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων του Ομίλου, ο κ. Ψάλτης ανακοίνωσε ότι η Alpha Bank προγραμματίζει σειρά τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙ αλλά και πωλήσεων χαρτοφυλακίου, συνολικού ύψους 8,1 δις. ευρώ. Μάλιστα αποσαφήνισε ότι η Τράπεζα θα απορροφήσει την επίπτωση που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2021.

Στόχος για το 2022 είναι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει στα 2,9 δις. ευρώ και οι δείκτες NPE και NPL σε περίπου 7% και 5% αντίστοιχα. Η Τράπεζα στοχεύει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 1,1 δις. ευρώ και περαιτέρω μείωση των δεικτών NPE και NPL σε περίπου 2% αμφότεροι το 2024.

Διεθνής παρουσία

Την ίδια στιγμή η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας της θυγατρικής που διατηρεί η τράπεζα στην Ρουμανία, δεδομένων των εκτιμήσεων για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη. «Θα την ενισχύσουμε οργανικά αλλά κοιτάμε και ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς η ρουμανική τραπεζική αγορά έχει ανάγκη από συγχωνεύσεις», τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας. H Τράπεζα θα ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία με στόχο απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 11% το 2024 που θα έχει συμβολή περίπου +1% στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου την περίοδο 2020 – 2024.

Όπως έγινε γνωστό ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει εντός του 2021 στην έκδοση senior preferred ομολόγου ενώ δεν εξετάζει την έκδοση ομολόγου Tier I.

Πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες

Όπως τέλος έγινε γνωστό ο στρατηγικός σχεδιασμός της τράπεζας – σχέδιο «Tomorrow»- περιλαμβάνει και άλλες κεφαλαιακές ενέργειες που θα αποφέρουν μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για:

•u0009Το project «Προμηθέας» που αφορά στην πώληση της δραστηριότητας του merchant acquirer της Τράπεζας. Το deal θα γίνει με joint ventrure με ξένη εξειδικευμένη τεχνολογικά εταιρεία και η Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό που θα της επιτρέψει να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της αγοράς πληρωμών. Η συναλλαγή αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

•Το project «Ριβιέρα» για την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία (Alpha Bank Albania) που αναμένεται επίσης να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.

•Το project «Crown» για την πώληση της Alpha Bank Λονδίνου που θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ.

•Το project «Skyline» που αφορά στη σύναψη joint venture με διεθνή εταίρο στη αγορά του real estate. Η Τράπεζα θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό που θα της επιτρέπει να εκμεταλλευθεί την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και τη διενέργεια μελλοντικών συναλλαγών. Και αυτό το deal αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ ο θετικός του κεφαλαιακός αντίκτυπος θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση από μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα