Ανεβάζει ταχύτητες ο τουρισμός στα Ιωάννινα

Ανεβάζει ταχύτητες ο τουρισμός στα Ιωάννινα
Η λίμνη των Ιωαννίνων Getty Images/iStockphoto

Σαν έτοιμα από καιρό να βρουν τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη της χώρας, μοιάζουν και είναι τα Ιωάννινα, ίσως η πιο "μοδάτη" πόλη για διακοπές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Η πόλη των Ιωαννίνων, ένας μάλλον χειμερινός προορισμός για όσους την επέλεγαν μέχρι πρόσφατα για ολιγοήμερες διακοπές και σίγουρα, επαγγελματικός – συνεδριακός προορισμός εδώ και πολλά χρόνια, με υποδομές αξιώσεων, αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον “trendy” πόλεις για διακοπές όλο το χρόνο. Η πόλη γνώρισε τουριστικά φέτος, τον καλύτερο Αύγουστο όλων των εποχών, με τα ξενοδοχεία της να σημειώνουν εξαιρετικά υψηλές πληρότητες, τάση που συνεχίστηκε και το Φθινόπωρο.

Για την εορταστική περίοδο που ακολουθεί, τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει με κρατήσεις σχεδόν το 80% των δωματίων τους, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες είναι στα σχέδια, από μεγάλους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους, αλλά και από ντόπιους επιχειρηματίες.

Τα Ιωάννινα που για δεκαετίες έμεναν αποκομμένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, λόγω του κακού οδικού δικτύου τους, αλλά και του παλαιού και με προβλήματα αεροδρομίου τους, κατάφεραν αρχικά να ανοίξουν τα σύνορα τους με τη βόρεια Ελλάδα, μέσω της Εγνατίας οδού, με τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο να γίνονται τακτικοί επισκέπτες τους. Λίγα χρόνια πριν, συνδέθηκαν με Πελοπόννησο, Αθήνα και άλλα σημεία της δυτικής Ελλάδας, μέσω της νέας Ιονίας οδού, «ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα» σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών από την Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα.

Ταυτόχρονα το αεροδρόμιο, απέκτησε νέο αεροσταθμό, αλλά και βοηθητικά συστήματα που έλυσαν χρόνια προβλήματα που προέκυπταν από τον ιδιαίτερο καιρό της πόλης. Οι ξενοδοχειακές υποδομές των Ιωαννίνων, ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμες από χρόνια, με μεγάλες επενδύσεις σε πεντάστερα και τετράστερα, που διαθέτουν αυτόνομα συνεδριακά κέντρα και ή εσωτερικές συνεδριακές υποδομές, μεγάλα κέντρα ευεξίας, αλλά και πολυτελή boutique hotels, ακόμα και μέσα στο ατμοσφαιρικό και ιστορικό κάστρο.

Η πόλη, όντας μια φοιτητούπολη, με πανεπιστημιακές, πολυτεχνικές και τεχνικές σχολές που προσελκύουν σχεδόν 35.000 σπουδαστές από όλη τη χώρα, καταφέρνει να είναι μια ζωντανή πόλη, που μπορεί και συντηρεί από το φθινόπωρο έως αρχές καλοκαιριού εκατοντάδες καταστήματα εστίασης, που συνεχώς αυξάνονται, αλλά και μια ζωηρή εμπορική αγορά. Σπουδαία μουσεία, εκκλησίες μνημεία και βυζαντινά μοναστήρια, αίθουσες τέχνης, εργαστήρια, μεγάλο ολόχρονο πολιτιστικό πρόγραμμα, κ.α. συμπληρώνουν ένα πλούσιο τουριστικό προϊόν. Η λίμνη Παμβώτιδα, αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης τουριστών, ενώ περιμετρικά της αλλά και μέσα στο νερό διοργανώνονται θεσμοθετημένες και μη, διεθνείς και εθνικές αθλητικές εκδηλώσεις. Το νησί, μέσα στην λίμνη, παραμένει ακόμη ίσως το μόνο αναξιοποίητο κομμάτι του πάζλ, που θα μπορούσε με θεσμικές παρεμβάσεις να αναβαθμιστεί και να προσαρμοστεί στο σήμερα. Επιπλέον, το πλούσιο ανάγλυφο του φυσικού τοπίου, το εξαιρετικό σπήλαιο του Περάματος, αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα συμπλέγματα των χωριών στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, εμπλουτίζουν και ενισχύουν την τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

Το σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για τον τουρισμό

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών κ. Γιώργος Λώλης εξήγησε την στρατηγική του Δήμου για τον τουρισμό, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και επιδιώκει να είναι ένας προορισμός 365 ημερών το χρόνο. «Τα Ιωάννινα, πρωτεύουσα της Ηπείρου, αποτελούν πλέον ένα Μητροπολιτικό κέντρο, εύκολα προσβάσιμο από παντού. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, με πολύ καλές υποδομές και με ιδιαίτερα πλούσιο τουριστικό προϊόν, που συνδυάζει τα πάντα», τονίζει ο κ. Λώλης. «Ο συνεδριακός τουρισμός είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας και γι’ αυτό δημιουργούμε ένα ειδικό φορέα διαχείρισης του, επιδιώκοντας να γίνουμε ο 3ος μεγαλύτερος συνεδριακός προορισμός στη χώρα. Διαθέτουμε ένα σπουδαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, παρέχοντας στον ταξιδιώτη μεγάλη ασφάλεια, σε έναν προορισμό που είναι σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα ασφαλής». Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσω της Διπλωματίας Πόλεων, ο Δήμος έχει ήδη υλοποιήσει ενέργειες τουριστικής προβολής και προώθησης σε χώρες όπως η Κύπρος, ενώ σχεδιάζει αντίστοιχες σε Αθήνα, Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέστι, Τελ Αβίβ, αλλά και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. «Τα βαλκάνια είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική αγορά για τον εισερχόμενο τουρισμό και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, η σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα Δυτικά Βαλκάνια θα αναβαθμιστεί εντυπωσιακά», τονίζει ο κ. Λώλης.

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Μιλώντας στο NEWS24/7 o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης, εξηγεί ότι σύντομα τα Ιωάννινα θα αποτελούν τον πιο σημαντικό κόμβο στην νότια-ανατολική Ευρώπη, μετά και την ολοκλήρωση του δρόμου μέχρι την Κακαβιά. «Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχει όλα τα τουριστικά προϊόντα που αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης. Το νέο αεροδρόμιο έφερε τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ από τη Σκανδιναβία και είμαστε σε συνεχείς επαφές με αεροπορικές εταιρείες για να ενώσουμε την πόλη μας με τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο», επισημαίνει ο κ. Σιούτης. Όπως λέει, τα Ιωάννινα είναι ένας ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός για τους έλληνες, που ήταν και παραμένουν η πρώτη αγορά, ενώ ακολουθούν η Αλβανία, το Ισραήλ, οι Γερμανία και οι Κάτω Χώρες αλλά και η Ιταλία. Ο σχολικός τουρισμός, είναι μια σημαντική θεματική μορφή τουρισμού για την πόλη, όπως και οι Αθλητικές διοργανώσεις που γίνονται κυρίως με άξονα τη λίμνη. Όπως υποστηρίζει, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα προσελκύσει περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο μέλλον, ενώ μεγάλη τόνωση θα δώσει το υδατοδρόμιο στη λίμνη, το οποίο βρίσκεται σε πολύ ώριμη φάση, αφού θα ενώνει τα Ιωάννινα με την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Πάτρα, ακόμη και την Ιταλία από το λιμάνι του Μπρίντιζι. Μιλώντας για την τουριστική κίνηση, ο κ. Σιούτης επεσήμανε ότι ήταν μια πολύ καλή καλοκαιρινή σεζόν φέτος, με ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες για τα ξενοδοχεία. «Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα φέρουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα στα Ιωάννινα και ήδη φτάνουμε στο 80% της πληρότητας στα δωμάτια μας. Καλούμε τον κόσμο να έρθει και του υποσχόμαστε ότι θα περάσει αξέχαστα, αφού έχουμε ετοιμάσει πολλές εκδηλώσεις και δρώμενα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα