Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων αφήνει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων αφήνει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Την πρόταση των ελληνικών Αρχών για αναστολή του ψηφισμένου μέτρου σχετικά με την περικοπή των συντάξεων αναμένουν οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 10 Σεπτεμβρίου, για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις άφησε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Στις 15 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν, όπως προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να κατατεθεί και η συγκεκριμένη πρόταση των ελληνικών Αρχών για αναστολή του ψηφισμένου μέτρου. Η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί και τότε θα ληφθεί η τελική απόφαση.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους υπουργούς της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να σεβαστεί τις συμφωνίες της. Θα εξετάσουμε τη συνολική εικόνα», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

 Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 10 του μήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή. «Από άποψη συμβολισμού, η αποστολή θα είναι εντελώς διαφορετική. Δεν θα είναι διαπραγμάτευση λέξη-λέξη, γραμμή-γραμμή για ένα Μνημόνιο, αλλά μια συζήτηση, εν είδει συμβουλών και γνωμοδότησης για τα επόμενα βήματα», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η επίσπευση της αποστολής που ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο έγινε νωρίτερα ύστερα από αίτημα των ελληνικών Αρχών και αυτό είναι ακόμη καλύτερο». Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Τις τελικές αποφάσεις όμως θα τις λάβει το Eurogroup.

Βασικό σημείο συζήτησης θα είναι ο επόμενος προϋπολογισμός. Στόχος θα είναι να σταλεί ένα σημαντικό σήμα στις αγορές, όπως είπε ο αξιωματούχος. Με βάση τα νέα στοιχεία, οι θεσμοί θα αναθεωρήσουν τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα, αλλά δεν θα τις οριστικοποιήσει, αφήνοντάς τις ανοιχτές ως τον Νοέμβριο, όποτε και θα εκδοθούν επικαιροποιημένα στοιχεία.

Επίσης, οι θεσμοί θα εξετάσουν τις επί μέρους πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως και τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει ως μέρος της συμφωνίας για το χρέος. Οι βασικότερες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και οι προσλήψεις στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων. Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων που θα διαρκέσουν ως 14 Σεπτέμβρη, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές επικαιροποίηση της στρατηγικής της Ελλάδας σε σχέση με το δικό της σχέδιο ανάπτυξης.

Ο ίδιος εξήγησε και πώς θα λάβουν χώρα οι αποστολές των θεσμών στο εξής. Πρόθεση της Κομισιόν είναι να ευθυγραμμίσει τις εκθέσεις και τους ελέγχους της “ενισχυμένης εποπτείας” και αυτών του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Επομένως, η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, τη ίδια στιγμή με την εκτίμηση των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης και τις συστάσεις της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, η θα βγει στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή εκδίδονται οι εκθέσεις ανά κράτος για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάη, όταν η Κομισιόν θα εκδίδει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα Κράτη Μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο, κλείνοντας τον «κύκλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα