Απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία

Απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία

"Σαφάρι" για τον εντοπισμό των οφειλετών που δεν τακτοποιούν τα χρέη τους. Αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το "Έθνος", σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη  σαφάρι για τον εντοπισμό των οφειλετών, ενώ χωρίς ανταπόκριση είναι η νέα ρύθμιση χρεών.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή, καθώς τα Ταμεία βλέπουν τα έσοδά τους να ακολουθούν κατηφορική πορεία, και σε περίπτωση που "ναυαγήσει" η νέα ρύθμιση, οι ασφαλιστικοί φορείς θα βρεθούν σε οικονομική ασφυξία και με την επιστροφή της τρόικας θα τεθεί θέμα νέων μέτρων.

Ενδεικτικό είναι πως στο ΙΚΑ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 200.000 και συνολικά χρωστάνε πάνω από 5 δισεκατομμύρια. Ωστόσο μόλις 3.200 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, όπου 1.350 άτομα έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση των χρεών τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όσοι όμως δεν ανταποκριθούν στη νέα ρύθμιση που δίνει εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών. Αρχικά, το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε πρώτη φάση θα ενημερώνει τον οφειλέτη για το ποσό που χρωστά και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρεί στην έκδοση παραγγελιών κατάσχεσης και υποθηκών και στην προετοιμασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Στο νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εντάσσονται αρχικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα υπαχθούν και οι οφειλές σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μείωση 8,5% στα έσοδα από εισφορές στον ΟΑΕΕ

SHARE:

24Media Network