Ασφαλιστικό: Στοχευμένες περικοπές στις συντάξεις βλέπει η ΟΚΕ

Ασφαλιστικό: Στοχευμένες περικοπές στις συντάξεις βλέπει η ΟΚΕ
MOTIONTEAM

Την πρώτη της γνωμοδότηση επί του σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού εξέδωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα θολά σημεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Η ΟΚΕ χαρακτηρίζει πολύ συνοπτικό τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται, γεγονός που στερεί τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης κρίσης. Ειδικότερα όσον αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος ως μέθοδο για την δημοσιονομική προσαρμογή, η ΟΚΕ υπογραμμίζει πως δεν προσδιορίζεται ο τρόπος εξορθολογισμού – και ζητά να διευκρινισθεί ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, την ώρα που θα προστατεύονται οι συντάξεις από νέες μειώσεις, όπως αναφέρεται στο κείμενο που παρέδωσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σημειώνει πως δεν προσδιορίζεται πώς θα γίνει όπως και το αν αφορά τους ήδη συνταξιούχους ή μονάχα αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Η ΟΚΕ αναφέρει επίσης πως δεν είναι σαφές το πώς θα προκύπτει η συμμετοχή κράτους στη χρηματοδότηση συστήματος, ενώ διαπιστώνει ασάφεια ως προς τον «κανόνα βιωσιμότητας», που προορίζεται να αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, ως προς την ανακεφαλαιοποίηση συστήματος η ΟΚΕ ζητά αποσαφήνιση ασάφεια ως προς τους κοινωνικούς πόρους και κάνει λόγο για πιθανά νομικά προβλήματα.

Σε σχέση με την βασική και αναλογική σύνταξη, η ΟΚΕ τονίζει πως στο κείμενο που της διαβιβάσθηκε από τον υπουργό, γίνεται λόγος για «εθνική σύνταξη» χωρίς όμως να διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις απονομής της.

Ως προς τις συγχωνεύσεις φορέων και ταμείων, η ΟΚΕ τη χαρακτηρίζει θετικό μέτρο υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην καλύτερη λειτουργία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται υπ” όψιν οι αντικειμενικές ιδιαιτερότητες της κάθε μορφής απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη στο www.dikaiologitika.gr

Στον «αέρα» φόροι, τέλη και επιδόματα από την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Και στους εποχικούς υποχρεωτικά τα υπόλοιπα αδειών έως το τέλος του έτους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά, Συντάξεις
SHARE: