Attica Bank: Ανακοινώνει το ΤΧΣ το πλάνο εξυγίανσης

Attica Bank: Ανακοινώνει το ΤΧΣ το πλάνο εξυγίανσης
Attica Bank SOOC

Κατά την σημερινή του συνεδρίαση, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον προτιμητέο επενδυτή ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ της τράπεζας.

Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο αναφορικά με τους όρους της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της Αttica Bank κατά 240 εκατ. ευρώ και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο όλο εγχείρημα το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, που έχει αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

Κατά την σημερινή του συνεδρίαση, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμφωνήσει και εν συνεχεία θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον προτιμητέο επενδυτή, ΤΜΕΔΕ – Ellington, από τις οποίες θα καθοριστεί όχι μόνο το ποσοστό της συμμετοχής του στην τρέχουσα ΑΜΚ, αλλά και οι όροι συμμετοχής του σε επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Αttica Bank το 2022 με τελικό στόχο την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η επικείμενη αύξηση της Attica Bank θα γίνει με τιμή διάθεσης στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ να τοποθετεί περί τα 55 εκατ. ευρώ και να αποκτά το 22% της τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό του να διαμορφωθεί και υψηλότερα, ανάλογα με τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της έκδοσης, ενώ μικρή μείωση θα υποστεί και η θέση του ΤΧΣ που τώρα είναι στο 68,2%.

Σημειώνεται ότι τα ασφυκτικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και η συμφωνία του ΤΧΣ με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ θα ανακοινωθεί ένα μόλις 24ωρο πριν την 8η Δεκεμβρίου που λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Σημείο κλειδί των διαπραγματεύσεων παραμένει ο τρόπος κατά τον οποίο το ΤΧΣ στα επόμενα στάδια των κεφαλαιακών αυξήσεων δεν θα εξαϋλωθεί η συμμετοχή του στην τράπεζα.

Επόμενη φάση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική συμφωνία μετόχων θα ορίζει ότι εφόσον απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού και τις τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει η Attica Bank κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή, θα διενεργηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου, σε βάθος μερικών μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί ικανή κεφαλαιακή επάρκεια, για χρηματοδότηση της αναγκαίας πιστωτικής επέκτασης.

Αν από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού προκύψει δυνητική ζημιά άνω των 200 εκατ. ευρώ, τότε θα διενεργηθεί, εντός του 2022, νέα ΑΜΚ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, στην οποία το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα βάλει περί τα 70 εκατ. ευρώ. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αισθητά διαφορετικά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω τότε προφανώς και το ύψους της ΑΜΚ θα προσαρμοστεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα τοποθετήσει στις δύο διαδοχικές φάσεις ανακεφαλαιοποίησης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Attica Bank περί τα 120 – 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στο σχήμα, αναλαμβάνοντας σχετικά μικρότερο ρίσκο.

Σημειώνεται ότι μέρος της ζημιάς της Attica Bank αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ το σύνολο της ζημιάς που θα χρειαστεί να πάρει είναι συνάρτηση της αξιολόγησης των προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων.

Αφού ολοκληρωθεί η εξυγίανση της τράπεζας, η Attica Bank θα εκδώσει Μετατρέψιμο Ομολογιακό με αντίκρισμα τις μετοχές Τράπεζας Αττικής κυριότητάς του, μέσω των οποίων το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του. Σε μια τέτοια περίπτωση η προσφορά που έχει καταθέσει το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington και η πιθανή συμφωνία θα προβλέπει συνθήκες αποεπένδυσης για το ΤΧΣ σε βάθος μερικών ετών που επιτρέπουν να πάρει πίσω όχι μόνο τα κεφάλαια που επένδυσε στην Attica Bank καθώς και μια μικρή απόδοση.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν ήδη κλειδώσει ορισμένα σημεία της συμφωνίας. Αρχικά το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα συνεργαστεί με το ΤΧΣ μετά την άμεση ΑΜΚ, χαράσσοντας τη στρατηγική για την επόμενη μέρα που αφορά τόσο στο επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, όσο και στο μάνατζμεντ που θα το υλοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα