Attica Bank: Εξυγίανση μέσω κρατικοποίησης

Attica Bank: Εξυγίανση μέσω κρατικοποίησης
Attica Bank Eurokinissi

Σε ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη με Αύξηση Κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου προχωράει η Attica Bank.

Σε ενεργοποίηση του μηχανισμού, που προβλέπει ο νόμος Χαρδούβελη, για συμψηφισμό αναβαλλόμενου φόρου μέσω αύξησης κεφαλαίου υπέρ Δημοσίου προχωράει η Attica Bank.

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η τράπεζα διευκρινίζει ότι:

– προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 27 Α του νόμου Χαρδούβελη μετατρέποντας αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου.

– εν συνεχεία θα σχηματίσει ειδικό αποθεματικό και θα εκδώσει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών ( δικαιώματα μετατροπής – warrants) που θα αποδοθούν στο Δημόσιο.

– οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (call option) των δικαιωμάτων μετατροπής των warrants σε μετοχές αλλά εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αν οι μέτοχοι δεν ασκήσουν το call option, τα δικαιώματα μετατροπής μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους επενδυτές. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC απαιτεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank έκλεισε τη χρήση 2020 με καθαρές ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ, λόγω των προβλέψεων ύψους 286 εκατ. ευρώ, που σχημάτισε για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τις οποίες προτίθεται να διενεργήσει φέτος, εντασσόμενη στον Ηρακλή ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ζητά να επιλυθεί το παραπάνω θέμα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν δεν ασκηθεί το call option από τους υφιστάμενους μετόχους (ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ) ή δεν αγοράσουν τα δικαιώματα μετατροπής τρίτοι επενδυτές, το Δημόσιο, θα βρεθεί, μετά την ΑΜΚ, να κατέχει τουλάχιστον το 25% της τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση της τράπεζας η μετοχή επανήλθε στο ταμπλό διαπραγμάτευσης του ΧΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα