Αξιολόγηση ώρα μηδέν

Αξιολόγηση ώρα μηδέν

Τα καυτά 24ωρα πριν την έλευση των δανειστών. Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ. Αγώνας δρόμου για να είναι όλα έτοιμα ως το Σάββατο. Σε θέση μάχης η κυβέρνηση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα. Ζητείται... συμφωνία στο πρώτο μισό του Απριλίου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι επικεφαλής των θεσμών καταφτάνουν στην Ελλάδα το Σάββατο, με στόχο όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης από Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει στη διάθεσή της παρά ελάχιστα 24ωρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση της λίστας με τα οριστικά μέτρα τα οποία θα παρουσιάσει στο κουαρτέτο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι δανειστές επιστρέφουν για να δουν αποτελέσματα και χωρίς αυτά συμφωνία δεν υπάρχει. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται υπ’ ατμόν, ενώ η βασική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη αύριο Παρασκευή, προκειμένου σε αυτή να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016 – 2018.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, για να κλείσει ο λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ, τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ αποδεικνύεται εξαιρετικά “βαρύς”, αφού ξεκινά από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων και φτάνει στις νέες αυξήσεις που έρχονται στους έμμεσους φόρους, ήτοι ΕΝΦΙΑ, τραπεζικές συναλλαγές καύσιμα, κινητή τηλεφωνία.

Οι επόμενες 10-15 ημέρες, ήτοι το πρώτο μισό του Απριλίου αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να προσδοκά ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί επισήμως στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Εάν όλα κινηθούν κατ’ ευχήν, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθούν και πριν από το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως οι δανειστές.

Το τελικό στάδιο της αξιολόγησης θα είναι και το πιο δύσκολο, αφού το… πλήρωμα του χρόνου έφτασε και πρέπει το ένα μετά το άλλο όλα τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν.

Κι όμως οι πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να απειλούν την κυβέρνηση με εκταμίευση μικρότερης δόσης – έναντι των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί – στην περίπτωση που δεν κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης εμμένουν, ακόμη κι αν είναι κάτι που απεύχεται η ελληνική πλευρά.

Η απειλή για “σπάσιμο” του αρχικού ποσού της δόσης και για εκταμιεύσεις υπο-δόσεων αποτελεί πάγια τακτική των δανειστών, κάθε φορά που η διαπραγμάτευση “σκοντάφτει” σε νέους σκοπέλους.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει μπει στα κρατικά ταμεία ήδη από τα τέλη του 2015.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα