Αξιολόγηση: Τέλος του πρώτου γύρου

Αξιολόγηση: Τέλος του πρώτου γύρου
Street scenes, Athens on 9 March 2016 / , 9 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Κλείνει ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης με συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου, με κύρια ζητήματα το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Ασφαλιστικό, εργασιακά, προϋπολογισμός του 2017 και κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα κλείσουν το πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης για δεύτερη αξιολόγηση μετά τις σημερινές συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να δεσμευτεί σε τίποτα παραπάνω από ότι περιέχει το πρόγραμμα μειώνοντας όσο το δυνατό περισσότερο τις απαιτήσεις των δανειστών.

Την «μερίδα του λέοντος» θα έχει σήμερα ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος με δύο από τα πιο βασικά θέμα της αξιολόγησης : το εργασιακό και την υλοποίηση του ασφαλιστικού.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του ασφαλιστικού ο υπουργός εργασίας θα δεσμευτεί ότι το υπερταμείο κύριας ασφάλισης το ΕΦΚΑ, όπου θα ενταχθούν ως γνωστό ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο ΟΓΑ, και ΝΑΤ θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 . Μάλιστα, θα τονίσει ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί ίσως και νωρίτερα από αυτό το χρονικό σημείο ένα βασικό σημείο του νέου ασφαλιστικού που είναι η ενοποίηση εισφορών και παροχών.

Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην συζήτηση μόνο της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς όμως θέμα για υποκατώτατο μισθό . Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, θα μείνει στην πάγια θέση ότι η Αθήνα θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα πριν οριστικοποιήσει την θέση της ενώ δεν θα συζητήσει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η συζήτηση για τα δημοσιονομικά θα έχει ως σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2017 και τα κενά που εντοπίστηκαν στην συνάντηση της Δευτέρας . Η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί σε αυτήν την φάση στην συλλογή και ξεκαθάρισμα των στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75 % του ΑΕΠ το 2017 είναι διασφαλισμένοι.

Η επιχειρηματολογία θα περιστραφεί γύρω από την καλή πορεία των εσόδων και το γεγονός ότι ακόμη και οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στα οικονομικά του ΟΑΕΕ και άλλων ασφαλιστικών ταμείου θα εξομαλυνθούν με την πλήρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει ξανά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικού Σχεδιασμού 2017 -2020 , αν και το θέμα θα συζητηθεί πιο αναλυτικά στην Τρίτη φάση της τρίτης αξιολόγησης μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Τράπεζες- κόκκινα δάνεια

Το τρίτο μεγάλο θέμα θα είναι η τοποθέτηση των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απομείωση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 108 δις που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους μέχρι και το 2019 κατά 41 δις ευρώ.

 Από πλευράς της ΤτΕ υπάρχει η δέσμευση ότι τα νέα διοικητικά συμβούλια θα έχουν τοποθετηθεί ως τις 30 Οκτωβρίου και η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει άμεσα.

 Το δεύτερο σκέλος θα αφορά την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των κόκκινων δανείων

 Ειδικότερα, για το εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών οι θεσμοί περιμένουν να δουν στην επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου ένα βασικό νόμο που θα αναθεωρεί το «Νόμο Δένδια» συμπληρωμένο στα εξής σημεία:

– Τα κριτήρια αξιολόγησης με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στην ρύθμισης

– Τα περιθώρια και τις δυνατότητες για «κούρεμα» των οφειλών στο δημόσιο

– Την πρόταση του ΥΠΑΝ για την ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη

– Τα τυπικά προσόντα και το καθεστώς που θα διέπει τους αξιολογητές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

– Τα βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού δικαίου που θα συνοδεύσει το νόμο για το εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μετά την οριστικοποίηση των θεμάτων που είναι ανοιχτά οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποχωρήσουν αύριο το πρωί και θα έχουν νέα συνάντηση με τον οικονομικό επιτελείο στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

(ΦΩΤΟ: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα