Χουλιαράκης: Θα πάρουμε πίσω κάποια μέτρα αν πάνε καλά τα έσοδα

Χουλιαράκης: Θα πάρουμε πίσω κάποια μέτρα αν πάνε καλά τα έσοδα
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: α. Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2013. β. Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2013, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο αν. υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι ενδεχομένως να ληφθούν πίσω κάποια μέτρα αν συνεχιστεί η καλή πορεία των εσόδων. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» το πρώτο δίμηνο του 2016. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% το 2015

Το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει ποτέ η κυβέρνηση κάποια μέτρα που θα νομοθετήσει το επόμενο διάστημα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συνδέοντας το ζήτημα με την καλή πορεία των εσόδων όπως καταγράφεται την τελευταία περίοδο.

«Αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη τότε αρκετά από τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν» είπε ο κ. Χουλιαράκης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εξήγησε: «θα νομοθετηθούν μεν για το 2017 ή για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και μετά αλλά δεν θα υλοποιηθούν με βάση την καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών εσόδων». Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα εν λόγω μέτρα θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση σε 3% έως το 2018. Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το 1% (από το 3%) θα καλυφθεί με τις παρεμβάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το υπόλοιπο 2% θα καλυφθεί με παρεμβάσεις κυρίως στο φορολογικό τομέα.

Ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύτηκε, πάντως, ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα έχουν έντονο στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα επιβαρύνονται σημαντικά υψηλά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ (από εργασία ή από ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα) και θα ελαφρύνεται σημαντικά η μεσαία τάξη. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αντίθετα με ό,τι αναπαράγουν πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη.

Πάντως, ο κ. Χουλιαράκης στήριξε την αισιοδοξία του για μη εφαρμογή κάποιων μέτρων στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 αλλά και στην υπέρβαση των εσόδων που καταγράφηκε το 2015. «Τα στοιχεία για την εκτέλεση του 2016 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» ανέφερε αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες «παρατηρήσεις» (δηλαδή και άλλοι μήνες) για να εξάγει κανείς οριστικά συμπεράσματα. «Η απόδοση των μέτρων που λάβαμε ήταν σημαντικότερη από όσο περιμέναμε» είπε εξηγώντας την καλή πορεία των εσόδων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το Ιανουάριο τα πρόσθετα έσοδα και οι λιγότερες δαπάνες ανήλθαν σε 882 εκ. ευρώ. Επίσης σημείωσε ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα