Χρονική επέκταση των χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων επιδιώκει το Υπ. Οικονομικών

Χρονική επέκταση των χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων επιδιώκει το Υπ. Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας AP

Δρομολογείται τροπολογία για να ξεκινήσουν πιο εμπροσθοβαρώς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Με ήπιο τρόπο επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο να περάσει η χώρα σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής. Με άλλα λόγια στόχος είναι να επεκταθεί και μετά το 2021 η δημοσιονομική χαλάρωση, κάτι που καταγράφηκε και σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Να σημειωθεί ότι η ευρωομάδα, στη σημερινή συνεδρίασή του, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, συζήτησε δύο σημαντικά ζητήματα: την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην Ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Επισήμανε, δε, ότι καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.

Τόνισε ακόμα ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.

Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα κινητροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.

«Επίσης, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, και ιδίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες θεωρούμε καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας μας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν και δεν θα βαθύνουν εξαιτίας της σημερινής κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί τροπολογία για να ξεκινήσουν πιο εμπροσθοβαρώς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. «Η στόχευση είναι να έχουμε ξεκινήσει τουλάχιστον για ποσό αντίστοιχο με την προκαταβολή που είναι 2,1 δισ. ευρώ και να ξεκινήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα» ανέφεραν σχετικά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η τροπολογία θα ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει μία επένδυση ή ένα πρόγραμμα χωρίς ακόμα να έχει ενταχθεί αυτό στο ταμείο ανάκαμψης αλλά με συμπερίληψη στο Εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με συνυπογραφή των υπουργείων Ανάπτυξης, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ που αναλαμβάνει το ρίσκο για να ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς ένα έργο ή ένα πρόγραμμα. Τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν δεν έχουν κλειδώσει οριστικά, είπαν αρμόδιες πηγές. Η εν λόγω κατηγοριοποίηση θα γίνει μετά την τροπολογία, ανέφεραν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα