Αργεί η ανάπτυξη και στις ΗΠΑ

Αργεί η ανάπτυξη και στις ΗΠΑ

Βραδύτερη του αναμενόμενου είναι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Για άλλα δύο χρόνια παρατείνεται η βοήθειά της, ώστε να στηριχθεί η αμερικάνικη οικονομία

Το καλύτερο για το τέλος κράταγε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα. Στο ανακοινωθέν της, η Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) για τη νομισματική πολιτική, εκτιμά ότι "η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι βραδυτέρα του αναμενομένου".

Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή γνωστοποίησε, ότι η "συμπληρωματική βοήθειά της" για την οικονομική δραστηριότητα "θα παραταθεί άλλα δύο έτη", ώστε να στηριχθεί η "αδύναμη" αμερικανική οικονομία.

Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν κοινοποιείται την ώρα που μέσα σε 15 ημέρες βασικοί δείκτες στη Γουόλ στριτ απώλεσαν περισσότερο από 15%, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγχρόνως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είναι η αμερικανική οικονομία, η ίδια Επιτροπή "δεν διαβλέπει πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον".

Τι σημαίνει όμως συμπληρωματική βοήθεια;

Η Fed δεσμεύεται ρητά για χαμηλά επιτόκια ως τα μέσα του 2013, μια δέσμευση ασυνήθιστη για τις ως σήμερα πρακτικές της Κεντρικής τράπεζας στον τομέα διαμόρφωσης της επιτοκιακής πολιτικής.

Το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κυμαίνεται αυτή την περίοδο, στο εύρος 0%-0,25%.

Επίσης δεσμεύτηκε για συνέχιση της "διαδικασίας επανεπένδυσης" των ώριμων κρατικών χρεογράφων, τα οποία και κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, "παρέχοντας την αναγκαία στήριξη στην αμερικανική οικονομία".

Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί πως δεν έδωσε κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πράξει αναλόγως.

Συμφώνησε ακόμα να "βοηθήσει" την αμερικανική ανάπτυξη "με απτά αναπτυξιακά μέτρα, πολιτικής στόχευσης, που θα αποδώσουν καλύτερα σε ένα πλαίσιο τιμαριθμικής σταθερότητας".

Συγκρατημένοι οι αναλυτές

Οι αναλυτές πάντως φαίνεται να συνομολογούν ότι, ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία την 11η Μαρτίου, που αποδιοργάνωσε την ιαπωνική βιομηχανία, διέψευσε τις ελπίδες ότι η αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το β'εξάμηνο θα είναι θεαματική, ή πως τα επιχειρηματικά κέρδη θα 'ναι σταθερά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθερά αυξανόμενη.

Φέτος, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ μεταξύ 2,7%-2,9%, ένας ρυθμός όμως που, αν συνυπολογιστούν πολύ πρόσφατα οικονομικά συμβάντα, σύμφωνα με σημαντική μερίδα οικονομολόγων "μοιάζει, ήδη, μη-ρεαλιστικός".

Μάλιστα, προς επιβεβαίωση τούτου, έρχεται το στατιστικό στοιχείο που δείχνει πως όλο το πρώτο εξάμηνο, φέτος, ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας δεν ξεπέρασε το 1% και είναι απογοητευτικός, όσον αφορά την επίτευξη σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

H Fed είχε εκφράσει προσδοκίες για δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας το τρέχον έτος, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% .

Σημειώνει η Fed, περαιτέρω, "με ικανοποίηση", την υποχώρηση τον Ιούλιο στο 9,1% του ποσοστού των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, μη παραβλέποντας τον μετριασμό των καταναλωτικών δαπανών και τις λίγες συγκριτικά νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στο ίδιο χρονικό διάστημα.

   

SHARE:

24Media Network