ΔΝΤ: Αναλαμβάνει τα ηνία η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο εαρινό συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2018
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο εαρινό συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2018 AP

Η 66χρονη οικονομολόγος είναι η μοναδική υποψήφια για να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το "Νο2" της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι η μοναδική υποψήφια για να διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο διεθνής οργανισμός.

"Η περίοδος κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τη θέση του γενικού διευθυντή έληξε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Μία υποψήφια, η κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας (...) επιβεβαίωσε τη βούλησή της να θέσει υποψηφιότητα", ανέφερε το ΔΝΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα φροντίσει να οργανώσει συναντήσεις με την 66χρονη οικονομολόγο από τη Βουλγαρία τις επόμενες ημέρες με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της μέχρι τις 4 Οκτωβρίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 17-20 Οκτωβρίου.

Η Λαγκάρντ παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΔΝΤ ώστε να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο. Η παραίτησή της θα ισχύσει από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Γκεοργκίεβα είχε προταθεί από την ΕΕ στις 2 Αυγούστου. Το ΔΝΤ αναγκάστηκε να αλλάξει τον κανονισμό του που όριζε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τη θέση υποψήφιος άνω των 65 ετών, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητά της, αφού έκλεισε τα 66 πριν από λίγες ημέρες.

Κατά παράδοση, την ηγεσία του ΔΝΤ αναλαμβάνει πάντα ένας Ευρωπαίος ενώ εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αμερικανός. Μολονότι η παράδοση αυτή αμφισβητείται, καθώς δεν αντικατοπτρίζει το ειδικό βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών, δεν υπέβαλε υποψηφιότητα κανένας άλλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΔΝΤ: Πρόταση να καταργηθεί το όριο ηλικίας για τη θέση του γενικού διευθυντή

Το Βερολίνο χαιρετίζει την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για την ηγεσία του ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ποια είναι η υποψήφια της ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ

SHARE: