ΔΝΤ: Η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών απαιτεί δύσκολες αποφάσεις κι από τις δυο πλευρές

International Monetary Fund's Economic Counsellor Olivier Blanchard answers a question during the World Economic Outlook press conference April 11, 2011 at the IMF Headquarters in Washington, DC. IMF Photograph/Stephen Jaffe
International Monetary Fund's Economic Counsellor Olivier Blanchard answers a question during the World Economic Outlook press conference April 11, 2011 at the IMF Headquarters in Washington, DC. IMF Photograph/Stephen Jaffe IMF PHOTOGRAPH

Τι δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις από μέρους του ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Μπλανσάρ είπε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων κι από την άλλη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης, που σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους. Αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρες ισχύουν και σήμερα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ περιέγραψε την Ελλάδα ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», αλλά υποστήριξε ότι όσο δραματικά κι είναι τα γεγονότα στην Ελλάδα , της οποίας η οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ και της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ....Αυτό που μας καθησυχάζει αρκετά είναι αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών τεστ αντοχής που έδειξαν αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν: Μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις «άγνωστες» συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν».

Τα «στρες τεστ» διήρκεσαν 10 μέρες και διαβεβαίωσαν τους οικονομολόγους του ΔΝΤ πως αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά".

Ο κ. Μπλνσάρ εκτίμησε οτι ένα μάθημα που βγαίνει είναι πως μετά τις κρίσεις χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους.«Κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ’ άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλανσάρ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα, αλλά δεν θέλησε να δώσει μία εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network