“Δωράκι” στην Ελλάδα από τον ESM

“Δωράκι” στην Ελλάδα από τον ESM
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Ο ESM χαρίζει για άλλο ένα εξάμηνο το επιτοκιακό πέναλτι ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να το είχαμε καταβάλει από τις αρχές του 2017

Την εφαρμογή και του δεύτερου υπό αίρεση μέτρου για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε σήμερα το ΔΣ του ESM για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πρόκειται για το επιτοκιακό πέναλτι του 2% που θα έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα από τις αρχές του 2017 για ένα δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που έκανε το 2012 από τον προκάτοχο του ESM, τον EFSF, για την επαναγορά χρέους.

Το πέναλτι ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που ήθελε η Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος αυτό ως το τέλος του 2016 διαφορετικά θα πλήρωνε επιπλέον επιτόκιο 2% που αντιστοιχεί σε 240 εκατ. ευρώ το χρόνου. Η κατάργηση της τιμωρίας αυτής της Ελλάδας εντάχθηκε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συνδέθηκε και με την επιστροφή των κερδών από τα ομολόγα συνολικού ύψους 5,1 δισ. ευρώ ως το 2022. Η καταβολή των κερδών των ομολόγων αλλά και η κατάργηση του ειτοκιακού πέναλτι κρίνεται σε εξαμηνιαία βάση ανάλογα με την προώθηση από την Ελλάδα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Ως γνωστό το Eurogroup του Δεκεμβρίου ενέκρινε την δεύτερη δόση των κερδών από τα ομόλογα (644,4 εκατ. ευρώ) προς την χώρα μας μαζί με την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι. Τα χρήματα από τα κέρδη ομολόγων μπήκαν στα ταμεία κοντά στα Χριστούγεννα ενώ σήμερα ο ESM ενέκρινε και το μέτρο της αναβολής του επιτοκιακού πέναλτι που αντιστοιχεί σε έμμεσο κέρδος 122,2 εκ ευρώ για το εξάμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα