Δώρο Χριστουγέννων 2023: Μέχρι πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται – Τι να προσέξετε

Διαβάζεται σε 5'
Δώρο Χριστουγέννων 2023: Μέχρι πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται – Τι να προσέξετε
Χρήματα istockphoto

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων σε ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους. Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί.

Νωρίτερα από ποτέ καταβλήθηκε φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων, με την καταβολή να πραγματοποιείται τη Δευτέρα (04/12), μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, το ποσό έφτασε στα 479 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, εφόσον βεβαίως υπάρχει εγγεγραμμένη ανεργία για όλη την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ο αρμόδιος φορέας μιλάει για 160 εκατ. ευρώ και περίπου 346.000 δικαιούχους.

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους

Στους συνταξιούχους, υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες έχουν κλειδώσει, και αυτές είναι η 21η και η 22η Δεκεμβρίου. Μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα φανεί και η αύξηση σε ποσοστό 3%, η οποία θα ισχύσει για όλο το 2024.

Το επίδομα των 100-200 ευρώ είναι μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου σε όσους έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι ταυτόχρονα χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πάρουν την ίδια ημέρα την ενίσχυση εφάπαξ και αυτή των 150 ευρώ.

Η 21η ή 22 Δεκεμβρίου θα είναι και η ημερομηνία καταβολής των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Εκτός από τα 150 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι και η 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος που θα πάρουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων, στο επιπλέον 50 ευρώ 50% που θα καταβληθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και από εκεί και πέρα η εφάπαξ ενίσχυση των 200 ευρώ για όσους ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου.

Θα καταβληθεί ολόκληρος μισθός με την υποχρέωση να έχει απασχοληθεί κάποιος για το σύνολο του διαστήματος από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Τι ισχύει σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους μέσα στο 2023. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού, δηλαδή ο τακτικός μισθός καθώς και όποιες άλλες παροχές που καταβάλλονται τακτικά ανά μήνα ή περιοδικά σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ή κυμαινόμενες αποδοχές, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5 – 31/12 ή μέχρι την ημερομηνία λήξης της εργασιακής του σχέσης.

Όσον αφορά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλλει και μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την παραίτηση – απόλυση.

Να σημειωθεί πως η χρονική περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο των Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια (ανάλογα τον τρόπο αμοιβής του εργαζόμενου).

Πως υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων μπορείτε να μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.

Σημειώνεται ότι υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το Δώρο είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Υποβάλλετε το ερώτημα ή την καταγγελία σας εδώ: Επικοινωνία | ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μάλιστα μπορούν να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων σε προσωποποιημένη βάση με την με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα