ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό θεμέλιο που θα μας καθοδηγήσει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε αναθεώρηση του στόχου για την σταθερότητα των τιμών στην Ευρώπη προχώρησε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.

Το ΔΣ της ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμού σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του ΔΤΚ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, η αναθεώρηση μας επέτρεψε να αμφισβητήσουμε τη σκέψη μας, να συζητήσουμε με πολλούς ενδιαφερόμενους, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος για τον τρόπο προσαρμογής της στρατηγικής μας. Η νέα στρατηγική είναι ένα ισχυρό θεμέλιο που θα μας καθοδηγήσει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια », δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει βαθιές επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών και, ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί για ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα.

Σημειώνεται πως η πρώτη τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου που θα εφαρμόζει τη νέα στρατηγική θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αξιολογεί περιοδικά την καταλληλότητα της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του, με την επόμενη αξιολόγηση να αναμένεται το 2025.

Σημαντική αλλαγή

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής. Η συμφωνία προέκυψε σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ σε σχεδόν 20 χρόνια.

Η ανανεωμένη στρατηγική θα μπορούσε να δώσει στους αξιωματούχους την δικαιολογία για τη διατήρηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς προσπαθούν να αντιστρέψουν χρόνια πληθωρισμού χαμηλότερου του στόχου, που έχουν επιβαρύνει την οικονομική δυναμική της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η νέα στρατηγική θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των δράσεων της κεντρικής τράπεζας καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν μετά το καλοκαίρι πώς να γίνει η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα