Ελένη Βρεττού (Τρ. Πειραιώς): Η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής

Ελένη Βρεττού (Τρ. Πειραιώς): Η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Eν μέσω πανδημίας υπάρχουν τομείς που υποδέχθηκαν επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και στην κορύφωση του πρώτου κύματος αυτής σημείωσε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών και να αποτελέσουν πολύτιμο συνεργάτη κατά την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας» υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής, τόσο για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και για διεθνείς επενδυτές.

Eν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώθηκε η ελκυστικότητα της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν τομείς που υποδέχθηκαν επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και στην κορύφωση του πρώτου κύματος αυτής» σημείωσε.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά, σε επενδύσεις στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων, από τις εταιρείες Cubico και Natural Energy και στον κλάδο του τουρισμού και του real estate, με περισσότερες από 300 νέες άδειες για ξενοδοχεία σε 60 περιοχές της Ελλάδας. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως οι Radisson Blue, Four Seasons, Accor καθώς για ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ, αλλά και σε άλλους τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως η επένδυση στη Vivartia και τη Forthnet από ξένους επενδυτικούς ομίλους.

«Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε τις περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές και παρείχε χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικούς όρους κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής που είχε πολλές προκλήσεις για όλους», είπε η κυρία Βρεττού.

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής μεταφράζεται σε ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, για ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, σε επενδύσεις στην αγορά NPL, οι οποίες συνδέονται με την εκτίμηση για ισχυρή ανάκαμψη της χώρας και των τιμών των ακινήτων.

«Οι επενδυτές, όπως αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον για το ελληνικό story», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βρεττού.

Υπογράμμισε πως το Tαμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και είναι ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση με γοργό ρυθμό και αποφασιστικότητα προχωρά στην αξιοποίησή του. Σημείωσε ακόμα πως ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ταμείου είναι η στήριξη των συγχωνεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία στους επενδυτές να επενδύσουν σε μικρότερες εταιρείες που έχουν πληγεί από την ύφεση και την πανδημία.

Όπως τόνισε η κυρία Βρεττού, οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα στο κανονιστικό, φορολογικό, νομοθετικό περιβάλλον και στο καθεστώς αδειοδότησης, κάθως και ανταγωνιστική και ελκυστική χρηματοδότηση, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν ενώ αναζητούν επίσης και επενδύσεις βιώσιμες, συμβατές δηλαδή με τα κριτήρια ESG (Εnvironment/Society/Governance). Οι ελληνικές τράπεζες ανταποκρίνονται σε αυτές τις προδιαγραφές και για το λόγο αυτό μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμους συνεργάτες σε αυτά τα projects, όχι μόνο παρέχοντας χρηματοδότηση αλλά και λειτουργώντας συμβουλευτικά, όπως και στην υποστήριξη των καθημερινών τραπεζικών εργασιών.

Η κα Βρεττού σημείωσε ακόμα πως υπάρχει σημαντική δυναμική αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον και από εγχώριους επενδυτές, που είτε συνεργάζονται με επενδυτές από το εξωτερικό, είτε δραστηριοποιούνται μόνοι τους σε μια σειρά από κλάδους, όπως στην ενέργεια, το real estate, τον τουρισμό, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα startups και επενδυτών μικρότερης κλίμακας που αξιοποιούν το επιχειρηματικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τους Ελληνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα