Ελληνική οικονομία: Οι ημερομηνίες κλειδιά για συμφωνία ή Grexit

Ελληνική οικονομία: Οι ημερομηνίες κλειδιά για συμφωνία ή Grexit

Τα σενάρια κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους Financial Times. Το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης Τσίπρα και οι κίνδυνοι για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αν δεν υπάρξει και σήμερα συμφωνία

Aρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι επόμενες ημέρες εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, είναι κρίσιμες και εγκυμονούν τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πιο αναλυτικά, οι FT παρουσιάζουν τις ακριβείς ημερομηνίες, που είναι κρίσιμες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Δευτέρα 22 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής

Μετά το ναυάγιο του Λουξεμβούργου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν και πάλι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ακολουθεί νέα Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Τη Δευτέρα πάντως, αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα αύξηση του ELA από την ΕΚΤ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία τη συμφωνία μεταξύ πολιτικών αρχηγών κι όχι απλά τεχνοκρατών.

Τρίτη 23 Ιουνίου: Το χειρότερο σενάριο

Το να κλείσεις σε ένα δωμάτιο τους Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ σου δίνει πολλές ελπίδες, ότι θα καταλήξουν στην πολυπόθητη συμφωνία, γράφουν οι FT. Αν όμως, αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με το χειρότερο δυνατό σενάριο, που περιλαμβάνει capital controls και περιορισμό αναλήψεων από τις Τράπεζες, για την αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης του συστήματος.

Αν αυτό γίνει με μία Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κρατάει στη ζωή όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την έγκριση χρηματοδόσης, θα προχωρούσε σε “πάγωμα” κάθε βοήθειας. Χωρίς αυτή την εκτάκτου ανάγκης βοήθεια, οι Τράπεζες της Ελλάδας θα καταρρεύσουν και ο μόνος τρόπος να πάρουν πάλι μπρος, θα ήταν με τη δημιουργία μίας νέας Κεντρικής Τράπεζα, με τη νέα ισοτιμία.

Τα Capital Controls θα επιβράδυναν τη διαδικασία της κατάρρευσης σημαντικά, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία. Ωστόσο, εάν εφαρμοστούν, δύσκολα ανατρέπονται. Στην Κύπρο, επιβλήθηκαν πριν δύο χρόνια και ανατράπηκαν μόλις τον Μάιο του 2015, ενώ στην Ιρλανδία χρειάστηκαν αρκετά χρόνια.

25 Ιουνίου: Πολύ αργά για μία συμφωνία

Πρόκειται για την ημερομηνία, κατά την οποία έχει από καιρό προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Σε αυτή τη Σύνοδο η ατζέντα είναι ήδη πολύ φορτωμένη, με το θέμα της παρουσίασης των βρετανικών θέσεων σε σχέση με τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπερισχύει όλων. Εκτιμάται, ότι θα είναι πια αργά για την Ελλάδα, για την επίτευξη συμφωνίας, αν δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι τότε.

30 Ιουνίου: Η μέρα πληρωμής στο ΔΝΤ

Πρόκειται για την ημέρα, που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου που δεν πλήρωσε στο Ταμείο, μετά την έγκριση του αιτήματος για συμψηφισμό τους και αποπληρωμή στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο έχουν ως εξής:

– 5 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 298 εκατ. ευρώ.

– 12 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ.

– 16 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 560 εκατ. ευρώ.

– 19 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ.

Αν δεν έχει γίνει εκταμίευση του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει προαναγγείλει τη μη αποπληρωμή των δόσεων. Αν και τεχνικά, αυτό δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία, η Ελλάδα θα μπει στη λίστα με τις χώρες, που έχουν “εκπρόθεσμες οφειλές” προς το ΔΝΤ. Μεταξύ αυτών, η Σομαλία, η Κούβα και η Ζιμπάμπουε.

1η Ιουλίου: Αχαρτογράφητα νερά

Αν παρέλθει η ημερομηνία αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά η ΕΚΤ αποφασίσει πως θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με δάνεια, τότε η χώρα θα εισέλθει σε αυτό που πρόσφατα χαρακτήρισε ο Μάριο Ντράγκι ως “αχαρτογράφητη περιοχή”. Το σκηνικό, σύμφωνα με τους Financial Times θα σκιαγραφείται, από μία κυβέρνηση χωρίς καμία ρευστότητα κι ένα σύστημα που θα παλεύει, να κρατηθεί ζωντανό, με μηχανική υποστήριξη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, πως σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει, οπότε ή θα διεξαχθούν νέες εκλογές στην Ελλάδα ή θα αναγκαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί, να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμοια με εκείνη υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στις αρχές του 2010.

20 Ιουλίου: Ημέρα χωρίς επιστροφή

Η 20ή Ιουλίου είναι η μέρα χωρίς επιστροφή, σύμφωνα πάντα με τους FT, καθώς τότε λήγουν δύο ομόλογα συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Παρότι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν τη μη αποπληρωμή αυτών των ομολόγων ως χρεοκοπία, θεωρείται βέβαιο ότι σε πραγματικά δεδομένα, η Ελλάδα δεν θα μπρούσε να επιβιώσει μέσα στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Financial Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα