Σε ενάμιση χρόνο η πρώτη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Σε ενάμιση χρόνο η πρώτη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
Στέργιος Πιτσιόρλας Eurokinissi

Η Ελλάδα μπαίνει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης με δύο,προς το παρόν, εργοστάσια. Πόσες θέσεις εργασίας ανοίγουν.

Σε ενάμιση χρόνο θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση υπογραφής των πρώτων δύο αδειοδοτήσεων μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ υπάρχουν άλλες 12 προτάσεις στο πλαίσιο της εξέτασης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ, στη Λάρισα και ΜΠΙΟΠΡΟΚΑΝΝ, στην Κόρινθο, είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν στη σχετική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη εταιρεία και 12,5 εκατ ευρώ στη δεύτερη, με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη εταιρεία και 66 στη δεύτερη. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, έχουν κατατεθεί άλλοι 12 φάκελοι και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί όλοι και συνολικά οι 14 άδειες θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185, 2 εκατ ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα. Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει έντονο και δηλωμένο, διεθνές ενδιαφέρον «ανεξάρτητα αν είναι ελληνική εταιρεία που καταθέτει την πρόταση. Από Καναδά Ισραήλ και από αλλού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αφορά σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση».

«Έχει διαμορφωθεί μια νομοθεσία πλήρης και επαρκής γι΄αυτού του είδους την παραγωγή και η ευαισθησία που έχουμε εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της πολιτείας σε ποιους δίνεται η άδεια», είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η άδεια ισχύει για πέντε χρόνια ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι θα κατατεθεί νέος φάκελος για την άδεια λειτουργίας των εταιριών. «Είμαστε πολύ αυστηροί σε ο,τι αφορά στα δικαιολογητικά που ζητάμε και καθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε». Δημιουργείται μια αγορά με δυναμικές εξαγωγές. Καταρχήν όλη η παραγωγή θα εξάγεται «και όταν αναδιοργανωθεί το κρατικό μονοπώλιο θα δούμε και την εσωτερική αγορά παρασκευής τέτοιων φαρμάκων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα