Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Βροχή αιτήσεων – “Τραυματισμένος” τζίρος και “θολό” μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Βροχή αιτήσεων – “Τραυματισμένος” τζίρος και “θολό” μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις
AP Photos

Πάνω από 280.000 οι αιτήσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Άκρως επισφαλείς οι προβλέψεις για μια επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περισσότερες από 288.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί μέχρι χτες βράδυ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 6ο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Ήδη, μάλιστα, τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδος κλείνει η φάση των αιτήσεων.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται οδηγός για το νέο γύρο θα είναι τα κριτήρια που ίσχυσαν και για τους προηγούμενους γύρους των Επιστρεπτέων. Δηλαδή θα το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20% αλλά και εάν ο ΚΑΔ είναι στους πληττόμενους.

Επίσης μένει να φανεί και το εάν θα μεγαλώσει η περίμετρος ένταξης με συμπερίληψη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2020. Να σημειωθεί ότι 30.000 είναι οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας. Στις προηγούμενες φάσεις μπήκαν σταδιακά πολλές εξ αυτών, δηλαδή αυτές οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης οι χορηγήσεις αυτές αναμένεται να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Βέβαια εν όψει κατάθεσης των νέων δηλώσεων πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών και έτσι δε θα συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, κλείνουν οι εκκρεμότητες με την Επιστρεπτέα 5. Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πιστώθηκαν χτες ποσά συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ.

Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους, λίγους, εναπομένοντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα σημειώνει το υπ. Οικονομικών που προσθέτει ότι:

«Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο πέτυχε τον στόχο του, να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Στήριξη η οποία συνεχίζεται και διευρύνεται, με τον, εν εξελίξει, 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.»

Βέβαια όλα αυτές οι χορηγήσεις εγγράφονται σε ένα άκρως πιεστικό σκηνικό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ απώλειες της τάξης των 41,6 δισ. ευρώ έγραψαν στον τζίρο τους , λόγω της πανδημίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ για αυτές που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για μια επανεκκίνηση της οικονομίας είναι άκρως επισφαλείς λόγω των προβλημάτων με τα εμβόλια, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Σημειώνεται ότι κάθε μήνας κοστίζει γύρω στα 3 δισ ευρώ στον Προϋπολογισμό, που ήδη γράφει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 1,5 δισεκ. έστω κι αν η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου μήνα αποδίδεται στη μετάθεση πληρωμών όπως τα Τέλη Κυκλοφορίας και οι δόσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Πάντως η παρατεταμένη ασάφεια για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η οικονομία σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο οδηγούν σε μικρή αναβολή της εκκίνησης του μέτρου επιδότησης των παγίων. Τα μέτρο αναμένεται να πάει μαζί με την επανεκκίνηση το άνοιγμα της αγοράς καθώς συνδέεται τα μέτρα της επόμενης μέρας για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Εκεί αναμένεται να γίνει και ένα σκληρό παζάρι με τους θεσμούς που θεωρούν ότι θα πρέπει τέτοια μέτρα να είναι απολύτως στοχευμένα σε βιώσιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα