Έρχεται η δόση σε δόσεις

Έρχεται η δόση σε δόσεις

Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να "ανάψει" στη σημερινή τηλεδιάσκεψή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τα 6,9 δις θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ενώ τα υπόλοιπα 1,6 δις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα δοθούν τμηματικά

Συνολική έγκριση αλλά σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ, αναμένεται να αποφασίσει στην σημερινή συνεδρίαση του ο ESM ολοκληρώνοντας την δεύτερη αξιολόγηση και το κομμάτι της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ. Το κομμάτι της δόσης που θα εκταμιευτεί μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας είναι τα 6,9 δις ευρώ τα οποία θα ενσωματωθούν σε ειδικό κλειστό λογαριασμό που τηρεί η ΤτΕ μόνο για τις ανάγκες τους χρέους.

Το ποσό αυτό θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τις υποχρεώσεις για τα τοκοχρεολύσια ύψους 7,4 δις που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις 17 έως και τις 24 του μήνα. Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 2,2 δισ. ευρώ για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014.

Στις 18 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 300 εκ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ Στις 20 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν δύο ομόλογα προς την ΕΚΤ το ένα 2,45 δ ις και ένα δεύτερο 1,45 δις ευρώ ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν και τόκοι 800 εκ. ευρώ μαζί με άλλες ήσσονος σημασίας πληρωμές.

Το καλό είναι ότι μετά τον Ιούλιο οι μέσες μηνιαίες ανάγκες για τοκοχρεολύσια, περιορίζονται στα 780 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. της  δόσης θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα εκταμιευτούν σταδιακά και υπό την αίρεση ότι θα τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί που έχουν τεθεί για το την εκταμίευση τους. Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ  θα εκταμιευθούν σε δεύτερο ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι το 80% της προηγούμενης δόσης (2,5 δις ευρώ) που είχε δοθεί στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο (1,8 δις ευρώ) και το Νοέμβριο (1,7 δις ευρώ) έχει καταλήξει σε ιδιώτες. Αν τα στοιχεία πληρωμών είναι έτοιμα τότε η  Ελλάδα θα  εξασφαλίσει σήμερα  7,7 δις ευρώ.

Η δεύτερη υποδόση των 800 εκ. ευρώ θα έχει περιθώριο να εκταμιευθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2017 ή και νωρίτερα αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει μέχρι τότε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της από καθυστερούμενες συντάξεις επιστροφές φόρων και προμηθευτές που υπολογίζονται κατά 640 εκ ευρώ χωρίς νέα συνεδρίαση του ESM.

Ποιοι περιμένουν να πληρωθούν

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου φτάνει τα 6,5 δις ευρώ από τα οποία 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων που λιμνάζουν στις εφορίες , 1,05 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δις ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές.

Ο στόχος του δανεισμού από τον ESM είναι να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των παλιών οφειλών και να μην δημιουργηθούν νέες. Στην κατεύθυνση αυτή , από την επόμενη δόση ( μόλις δηλαδή δοθούν σε ιδιώτες τα 1,6 δις ευρώ ) οι υποχρεώσεις της Ελλάδας αυξάνονται καθώς για κάθε δύο ευρώ πληρωμών από το δάνειο του ESM θα πρέπει να προσθέτει άλλο ένα και να κρίνεται εφεξής για την διάθεση σε ιδιώτες του 150% της κάθε δόσης.

Ο στόχος είναι όχι μόνο να συντηρούνται στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες του δημοσίου αλλά μειώνονται σταθερά μέχρι και να μηδενιστούν στα μέσα του 2018 όταν τελειώνει και το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Παράλληλα, στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχουν ρήτρες αυστηρότερου ελέγχου για τις καθυστερούμενες οφειλές για την παρακολούθηση των επιμέρους κατηγοριών με βάση την διάρκεια και την αιτιολογία της καθυστέρησης αλλά και την πορεία πληρωμών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προγραμματισμός της επόμενης δόσης για την ληξιπρόθεσμα προϋποθέτει ότι η Τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο κάτι που δεν συμφωνεί με την μέχρι τώρα στατιστικές των ελληνικών αξιολογήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα