Delivery: Το παράδειγμα της Ισπανίας και οι αντιδράσεις των εταιριών

Delivery: Το παράδειγμα της Ισπανίας και οι αντιδράσεις των εταιριών
Διανομέας στην Ισπανία AFP

Η Ισπανία έδωσε τη δυνατότητα στους διανομείς να αποκτήσουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τι προέβλεπε η συμφωνία και πώς αντέδρασαν εκεί οι εργοδότες.

Τον προηγούμενο Μάρτιο η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέτρεψε-υποχρεωτικά-τις σχέσεις εργασίας των διανομέων από το καθεστώς του free-lancer σ’ αυτό της εξαρτημένης εργασίας. Εδωσε δηλαδή πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ δημιουργούσαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Η συμφωνία προέβλεπε την αλλαγή του κώδικα εργασίας ώστε να προστεθεί “το τεκμήριο του μισθωτού για τους εργαζομένους, οι οποίοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν αυτό το εντεταλμένο έργο χάρη σε έναν αλγόριθμο που διαχειρίζεται την υπηρεσία ή τις συνθήκες εργασίας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας” όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως ξέσπασε “πόλεμος” αν και η Ισπανική κυβέρνηση, και ειδικότερα, η Υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, έδωσε τρεις μήνες προσαρμογής στις εταιρίες που στην ισπανική αγορά είναι ουκ ολίγες.

Μία από αυτές, η Deliveroo, έχει ανακοινώσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς κρίνει ασύμφορες τις συνθήκες. Ετσι και αλλιώς όμως είχε μικρό μερίδιο στην αγορά και οι ανταγωνίστριές της στην Ισπανία την είχαν ήδη ξεπεράσει.

Η απόφαση είχε να κάνει βέβαια με το…λογαριασμό. Η Deliveroo είχε υπολογίσει τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβάλλει στα 2,8 εκ ευρώ για τους υπαλλήλους-διανομείς της.

Αλλη εταιρία, η Glovo, με σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, προσέλαβε 2000 διανομείς αλλά θέλησε επίσης να κρατήσει και εξωτερικούς συνεργάτες με τους οποίους, όπως ισχυρίζεται, προσάρμοσε την εταιρική της σχέση με τρόπο που πληροί τα κριτήρια του νέου νόμου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νόμος παρήγαγε αποτελέσματα, άνοιξε τη συζήτηση, ανάγκασε τις εταιρίες να κινηθούν στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση.

Στην Αγγλία την ίδια τα συνδικάτα επιχειρούν μέσω δικαστικών αγώνων να εξασφαλίσουν τα ίδια προνόμια για τους διανομείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα ενώ στην Ιταλία υπάρχουν σκέψεις απευθείας υιοθέτησης του ισπανικού μοντέλου.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, το πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο αναγνώρισε επίσημα τη δυνατότητα στις εταιρίες να διαθέτουν “αυτοαπασχολούμενους” διανομείς προκαλώντας ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με την efood και την αξίωσή της διανομείς της να παραμείνουν στην εταιρία μόνο υπό το καθεστώς του freelancer.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα