Φως στο τούνελ της απασχόλησης: Βλέπουν αύξηση προσλήψεων το 2014

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Εγκαίνια νέου σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών της νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη. (EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Εγκαίνια νέου σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών της νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη. (EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Οι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων πέντε ετών. Ενισχύεται ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης

Συνεχίζεται η σταδιακή βελτίωση της αισιοδοξίας των Ελλήνων εργοδοτών, στο Α’ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων πέντε ετών, με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης να ενισχύεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι προοπτικές απασχόλησης για το Α’ τρίμηνο του 2014 ενισχύονται και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2013.

Οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών ενισχύονται σημαντικά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και στις δύο γεωγραφικές περιοχές που εξετάζει η έρευνα.

Η έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Α’ τρίμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε, μέσω συνεντεύξεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η τριμηνιαία έρευνα αποκαλύπτει ότι το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% αναμένει μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται στο +7%, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 17 ποσοστιαίων μονάδων, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το Δ’ τρίμηνο του 2008.

Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της έρευνας θα αφορά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. «Λίγο πριν την αρχή του νέου έτους, οι θετικοί δείκτες της έρευνας μας δίνουν λίγη από την αισιοδοξία που έχουμε ανάγκη, για να ξεκινήσουμε δυναμικά.

Η σταθερά ανοδική τάση του δείκτη των προοπτικών απασχόλησης δείχνει ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά την άποψή μου, ωστόσο, η στιγμή στην οποία βρισκόμαστε είναι κρίσιμη. Αν θέλουμε τα καλά νέα να συνεχιστούν στα επόμενα τρίμηνα, θα πρέπει οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί να γίνουν πράξη.

Προκειμένου οι οργανισμοί να αναπτυχθούν, χρειάζονται ένα εύρυθμο, υγιές επιχειρηματικό οικοσύστημα, ελκυστικό για τους επενδυτές, εκτός και εντός συνόρων» σχολίασε η δρ. Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.

«Παράλληλα» επισήμανε «έχουν ανάγκη από νέα εργασιακά μοντέλα, που προσφέρουν ουσιαστική ευελιξία και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στον τομέα, δηλαδή, στον οποίο πάσχουμε σε εθνικό επίπεδο.

Η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα και η συνέπεια, με την οποία θα υποστηριχθούν αυτές οι απαραίτητες αλλαγές θα κρίνουν, αν η αγορά θα συνεχίσει να δίνει την ψήφο της και τα επόμενα τρίμηνα».

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, κατά το Α' τρίμηνο του 2014.

Οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15%.

Οι εργοδότες του τομέα τουρισμού αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ στους τομείς χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και εμπόριο (χονδρική & λιανική) αναφέρονται προοπτικές της τάξης του +6%.

Οι εργοδότες σε δύο τομείς -κατασκευές και δημόσιο & κοινωνικές υπηρεσίες- αναφέρουν προοπτικές της τάξης του +5%.

Παράλληλα, οι εργοδότες σε δύο τομείς αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -9%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις των προοπτικών της τάξης των 12 και 11 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα του τουρισμού και τον τομέα των μεταφορών & επικοινωνιών, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, οι εργοδότες αναφέρουν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική), και βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα της μεταποίησης.

Ωστόσο, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ασθενέστερες στον τομέα της γεωργίας, όπου οι προοπτικές μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 26 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα των μεταφορών & επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική) είναι ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Εξάλλου, οι προοπτικές βελτιώνονται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα δημόσιο & κοινωνικές υπηρεσίες είναι ενισχυμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

«Καθώς οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ανακάμπτουν σταδιακά, όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Οι συνέπειες των περικοπών των προηγούμενων τριμήνων υπήρξαν έως και επιζήμιες για ορισμένους οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι, αν θέλουν να επιτύχουν, έχουν ανάγκη από σωστές οργανωτικές δομές και στήριξη ταλαντούχων ανθρώπων, που θα προσθέσουν αξία.

Ωστόσο, οι εργοδότες είναι πλέον πιο επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί από όσο έχουν υπάρξει ποτέ. Για τους υποψηφίους, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δείξουν ξεκάθαρα πως θα συνεισφέρουν στην επιτυχία των επιχειρήσεων, όχι μόνο, λόγω των πτυχίων τους, αλλά και με τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στην επαγγελματική τους πορεία», προσθέτει η κ. Κουσία.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, κατά το Α’ τρίμηνο του 2014. Οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ως προς τα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%.

Σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2013, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς συγκρίσεις

Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι προσλήψεων από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα της Manpower για τη σφυγμομέτρηση των προσδοκιών προσλήψεων των εργοδοτών, για το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2014.

Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, η αισιοδοξία, αναφορικά με τις προσλήψεις, ενισχύεται σε 21 χώρες, αλλά μειώνεται σε 15.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές είναι, επίσης, ενισχυμένες σε 21 χώρες, αλλά ασθενέστερες σε 17.

Εξετάζοντας συνολικά τα δεδομένα της έρευνας, παρατηρούμε ότι απουσιάζει μία γενικευμένη τάση μεταξύ των εργοδοτών, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις.

Στις χώρες του G7, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται οριακά ή παραμένουν σχετικά σταθερές, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στις υπόλοιπες χώρες, δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για σημαντική και γενικευμένη στροφή σε ισχυρότερη ή πιο υποτονική δραστηριότητα προσλήψεων.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε, όμως, είναι η επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο οι εργοδότες προχωρούν σε προσλήψεις. Ακόμη και σε χώρες που μέχρι πολύ πρόσφατα η δραστηριότητα προσλήψεων ήταν εντυπωσιακή, πχ στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν, αλλά οι εκτιμήσεις τους καταγράφονται σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα.

Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων είναι η Ταϊβάν, η Ινδία, Νέα Ζηλανδία, η Κολομβία και η Σιγκαπούρη. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αρνητικές προθέσεις προσλήψεων επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network