Λάθη ΙΚΑ στις συντάξεις: Έρχονται νέες περικοπές και επιστροφές

Λάθη ΙΚΑ στις συντάξεις: Έρχονται νέες περικοπές και επιστροφές

Επείγον έγγραφο διοικητή του ΙΚΑ. Σφάλμα σε μειώσεις 12% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Πώς θα διορθωθεί το λάθος

Αποκαθίστανται περικοπές στις συντάξεις μεγαλύτερες από το κανονικό και εισπράττονται αναδρομικά ποσά που δεν κρατήθηκαν, με επείγον έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Ο έλεγχος έδειξε ότι δεν μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μεγαλύτερες μειώσεις αδίκως.

Πρόκειται για σφάλμα του συστήματος προσαρμογής των συντάξεων, το οποίο δεν μπορούσε να εντοπίσει αυτούς που λάμβαναν δυο συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και έτσι σε αυτούς η μείωση κατά 12% δεν έγινε.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΙΚΑ, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος , υπήρξαν λανθασμένοι υπολογισμοί και στις περιπτώσεις που έγιναν μεγαλύτερες μειώσεις τα ποσά θα επιστραφούν.

Παράλληλα, θα αιφνιδιαστούν δυσάρεστα όσοι συνταξιούχοι είχαν μικρότερες περικοπές και στην περίπτωσή τους θα χάσουν χρήματα παίρνοντας στο εξής μειωμένο ποσό για να αναπληρωθεί το κενό.

Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά πόσοι θα έχουν επιστροφή των κρατήσεων και πόσοι θα έχουν ψαλίδι, το οποίο μέχρι τώρα είχαν αποφύγει. Οι περικοπές θα γίνουν είτε σε μία δόση, αν πρόκειται για μικρό ποσό, είτε σε περισσότερες δόσεις.

Τέτοια λάθη δεν έχουν γίνει μόνο στο ΙΚΑ αλλά και σε συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και στις συντάξεις που καταβάλλουν τα ταμεία των τραπεζών, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Στο έγγραφο του, ο διοικητής του ΙΚΑ παραδέχεται ότι οι μειώσεις δεν έγιναν σωστά και ότι θα επιστραφούν ποσά σε συνταξιούχους, ενώ θα γίνουν περικοπές, αφού δεν έγιναν εκεί που έπρεπε.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις.

Στο ίδιο έγγραφο ο διοικητής του ΙΚΑ ζητά από τις οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων “να μην προβαίνουν στο εξής σε καμία διαδικασία χειρόγραφης επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων αφού αυτή θα πρέπει να γίνεται μηχανογραφικά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα