Σχέδιο - σοκ. Στα 250 - 400 ευρώ η εθνική σύνταξη. Στα 600 η ανώτατη

Συνταξιούχοι πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007.
Συνταξιούχοι πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχέδιο που θα οδηγήσει στην επιβίωση με ποσά που θυμίζουν χαρτζιλίκι, επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Η ρύθμιση προβλέπει εγγυημένη εθνική σύνταξης φτώχειας που θα κυμαίνεται από 250 έως 400 ευρώ μάξιμουμ

Σχέδιο που θα φέρει τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό στις συντάξεις και το οποίο  θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των ασθενέστερων,  επεξεργάζεται η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών, σύμφωνα με πληροφορίες της " Εφημερίδας των Συντακτών ".

Νεότερη εξέλιξη: Διαψεύδει ο Γ. Κατρούγκαλος

Ενδεικτικό είναι πως γίνεται λόγος για ένα σχέδιο συντάξεων για όλους που δεν θα ξεπερνούν τα 500 με 600 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της " Εφημερίδας των Συντακτών " το σχέδιο φέρνει ανατροπές στα τέσσερα Ταμεία (ΊΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του Εφάπαξ κλπ.

"Μετά τον Οκτώβριο του 2015 τίποτε δεν θα θυμίζει το καθεστώς που διέπει την κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα", είχε δηλώσει πριν από 12 ημέρες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι ήδη έχει καταθέσει την πρότασή του στον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει το παραμικρό επί της προτάσεως, καθότι όπως είχε πει "τελεί της έγκρισής της από το υπουργικό συμβούλιο".

Ουδείς εκ των συντακτών του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης περίμενε ωστόσο, ότι η πρόταση Κατρούγκαλου φέρνει ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο κατώφλι της κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Μια εθνική σύνταξη στα όρια της φτώχειας, της τάξης των 250 έως 400 ευρώ, η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

SHARE:

24Media Network