Στα 601,11 ευρώ ο μισθός των νέων εργαζομένων

Ουρά έξω από τον ΟΑΕΔ στο Παγκράτι,για το επίδομα ανεργίας,από νωρίς το πρωί που ξεκινούσε από την οδό Υμηττού και κάλυπτε σχεδόν όλη την οδό 'Ακρωνος (ένα οικοδομικό τετράγωνο) ,Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ουρά έξω από τον ΟΑΕΔ στο Παγκράτι,για το επίδομα ανεργίας,από νωρίς το πρωί που ξεκινούσε από την οδό Υμηττού και κάλυπτε σχεδόν όλη την οδό 'Ακρωνος (ένα οικοδομικό τετράγωνο) ,Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Από την ανεργία στην εργασία με εξευτελιστικούς μισθούς θα πέσουν οι νέοι τη νέα χρονιά. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις. Εννέα προϋποθέσεις για τους εργοδότες

Με μειωμένους μισθούς κατά 20% θα πληρώνονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που θα καταφέρουν να βρουν εργασία το 2012, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανεργία θα γιγαντωθεί ...

Οι μισθοί τους θα είναι μειωμένοι, καθώς  ο μηνιαίος μικτός μισθός θα είναι 601,11 ευρώ, αντί για τα 751,39 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Ωστόσο, η εγκύκλιος που εξέδωσε  το υπουργείο Εργασίας, βάζει εννέα προϋποθέσεις, με τις οποίες θα μπορεί ένας εργοδότης να προσλαμβάνει νέους έως και 25 ετών, βάζοντας "φρένο" σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υποκαταστήσουν του ήδη απασχολούμενους με φθηνά εργατικά χέρια.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

-Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει κάνει καμία απόλυση τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη σύναψη των συμβάσεων.

- Σε περίπτωση που προχωρήσει σε απολύσεις ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις «απόκτησης εμπειρίας», σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

- Να καταρτίσει εγγράφως τη σύμβαση και να την υποβάλει στον ΟΑΕΔ και τον ΣΕΠΕ της έδρας του.

- Ο εργοδότης πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) που αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Οι νέοι μπορούν να απασχολούνται στην επιχείρηση πλήρως ή μερικώς.

- Ο εργοδότης δεν μπορεί να προσλάβει νέους που άλλαξαν ειδικότητα, όντας στην ίδια επιχείρηση.

- Δεν μπορεί, επίσης, να προσλαμβάνει νέους με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στην ειδικότητά τους.

-  Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι μικρότερη χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

-  Μπορεί να συνάπτονται περισσότερες από μία συμβάσεις με τον ίδιο ή άλλο εργοδότη μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο NEWS 247, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και καθηγητής του Παντείου Σάββας Ραμπόλης σχετικά με το εργασιακό μέλλον των νέων στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δέσμευση για 153.000 νέες θέσεις εργασίας το 2012

Δράσεις για την προστασία απόρων ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

ΙΟΒΕ: Ύφεση και ανεργία το 2012

SHARE:

24Media Network