ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain Capital για “κόκκινα” δάνεια στην Κύπρο

ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain Capital για “κόκκινα” δάνεια στην Κύπρο
Το κτήριο της Εθνικής τράπεζας στην οδό Σταδίου Eurokinissi

Το Bain Capital, μετά με το χαρτοφυλάκιο Icon, αποκτά το "κόκκινο" χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ στην Κύπρο και ακολουθεί άμεσα η συμφωνία για ένα ακόμη στη Ρουμανία. Η ανακοίνωση της ΕΤΕ για τα κυπριακά NPLs.

Την υπογραφή σύμβασης με την Bain Capital για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) με την Bain Capital, για την αγορά από τη δεύτερη και του χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού ομίλου στη Ρουμανία, οφειλόμενου κεφαλαίου 200 -300 εκατ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας 29 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή των δύο συμφωνιών η Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες πώλησης χαρτοφυλακίων της προ πανδημίας περιόδου, εκκινώντας μέσα στον Νοέμβριο την τιτλοποίηση Frontier. Η περίμετρος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας, άνω των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5,5 δισ. ευρώ θα είναι στεγαστικά. Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπει στην περίμετρο εκτιμάται στις 90 χιλιάδες.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα (“ΕΤΕ”) ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση για την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας €325 εκατ. (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (“Bain Capital”).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην πλειοψηφία του, περιλαμβάνει δάνεια ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 χρόνια.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 31% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Η Alantra Corporate Portfolio Advisors International Ltd ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ στη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Milbank LLP και Χρυσσαφίνης & Πολυβίου LLC ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων της συναλλαγής από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, καθώς και της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα