Εθνική Τράπεζα: Δάνεια 9 δισ. ευρώ στην αγορά μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων

Εθνική Τράπεζα, Πειραιάς
Εθνική Τράπεζα, Πειραιάς AP

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς, διευκρίνισε ότι η ρευστότητα πρέπει να διατίθεται στους "σωστούς παραλήπτες" και την κατάλληλη στιγμή. Διαχειρίσιμο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Την εκτίμησή του ότι μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist (24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση).

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να διοχετεύσουν στην πραγματική Οικονομία. "Μία από τις νέες προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για τις τράπεζες είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ρευστότητα που υπάρχει στο πιστωτικό σύστημα πρέπει να διατίθεται στους «σωστούς παραλήπτες» και την κατάλληλη στιγμή. Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζε", είπε ο κ. Μυλωνάς.

Είναι πολύ σημαντικό τα κονδύλια της κυβέρνησης να πάνε στις σωστές επιχειρήσεις, σε αυτές που έχουν την ανάγκη και στο βαθμό που την έχουν. Όχι να δώσουμε πολύ σε όσες δεν χρειάζονται. Είναι κρίσιμο το πόσο σωστά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις" είπε ο κ. Μυλωνάς.

Διαχειρίσιμα τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα, δήλωσε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα είναι διαχειρίσιμο και εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά τα μέτρα να είναι απλά και όχι σύνθετα.

Ο CEO της ΕΤΕ εκτίμησε ότι το πρόβλημα των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμο. "Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα αυτά. Εκτιμώ ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 60 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ", είπε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας τη συνεχή εγρήγορση των τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Μυλωνάς προανήγγηλε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε 20.000 επιχειρήσεις, για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και θα διαπιστώνει πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζες
SHARE:

24Media Network