Eurobank: Προπομπός για επιστροφή του πιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα το 2022

Eurobank: Προπομπός για επιστροφή του πιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα το 2022
Κατάστημα της Eurobank ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Ούσα η πρώτη ελληνική τράπεζα την τελευταία δεκαετία που επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες, στηρίζοντας την προσπάθεια απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας

Ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα έστειλε χθες η Eurobank με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, καθώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα την τελευταία δεκαετία που επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων.

Όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου, η Eurobank κατάφερε να περιορίσει τον δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που αποτελεί προπομπό για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. «Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να οδηγηθεί το σύνολο του τραπεζικού κλάδου εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση στηρίζοντας την προσπάθεια απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο CEO της τράπεζας κ. Φ. Καραβίας.

O κ. Καραβίας ανέφερε πως η Eurobank ποντάρει για την αύξηση του δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 16,5% από 15,7% σήμερα και στο project Wave, την συνθετική τιτλοποίηση εταιρικών δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την επίδραση από τα moratorium πληρωμών όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου δεν υπήρξε καμία αρνητική επίδραση, ενώ για το σύνολο του έτους οι νέες επισφάλειες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς όσα έχουν απομείνει σε αυτό το καθεστώς αφορούν δάνεια προς τον τουρισμό και τον κλάδο αναψυχής και δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα.

Για τα δάνεια που έχουν μπει στο Γεφυρα Ι και ΙΙ και για τα οποία τα προγράμματα κρατικής επιδότησης λήγουν στα τέλη του έτους, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι ανέρχονται συνολικά (retail και corporate) στα 2,4 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι η πορεία τους – μετά την λήξη των προγραμμάτων – αναμένεται ότι θα είναι θετική.

Διανομή μερίσματος

Παράλληλα η διοίκηση της Eurobank δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει την διαβούλευση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος ενώ ανέφερε ότι ο στόχος για διψήφια (10%) απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) το 2022 κρίνεται εφικτός με βάση τις ενδείξεις.

Προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας αντίστοιχη αυτής πριν το ξέσπασμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, που θα του επιτρέψει να διανείμουν εκ νέου μέρισμα στους μετόχους τους, απαιτούνται μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις όπως η ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ο πολλαπλασιασμός των εσόδων τους με την παράλληλη δυναμική ανάπτυξη νέων χορηγήσεων και φυσικά η μείωση των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφια ποσοστά, αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η διανομή μερίσματος, όσο κι αν ακόμη ακούγεται πρόωρη χρονικά, εντάσσεται σε ένα αντίστοιχο αναπτυξιακό πλαίσιο που έχουν θέσει ως στόχο οι τράπεζες. Με προβλέψεις που στοχεύουν σε διπλασιασμό των χρηματοδοτικών budgets, με πολλαπλασιασμό των εσόδων από προμήθειες, με διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου, αύξηση καταθέσεων και φυσικά, με ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όχι μόνο μονοψήφια, αλλά κάτω του 5%, η προοπτική της διανομής μερίσματος αποκτά υπαρκτή διάσταση» προσθέτει ο ίδιος.

Θέμα χρόνου η πώληση του συστήματος POS

Όσον αφορά την πώληση του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) η συμφωνία αναμένεται «να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που αναμένεται να εξασφαλίσει η Eurobank θα αποτελεί έκπληξη, υπερβαίνοντας τα τιμήματα των δύο αντίστοιχων deals από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank που έχουν προηγηθεί, αλλά ακόμα και τις ίδιες τις προβλέψεις της Τράπεζας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο κορυφαίες εταιρείες με τις οποίες συνομιλεί η Eurobank, η Nexi και η Worldline, βρίσκονται πολύ κοντά σε επίπεδο προσφορών.

Και οι δύο προσφορές, πάντως, φαίνεται πως δίνουν στη Eurobank περισσότερο από 20 φορές το EBIDTA της δραστηριότητας POS. Η δραστηριότητα POS της Eurobank, αν και η παλαιότερη χρονολογικά, είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά, ενώ το πελατολόγιό της απαρτίζεται από εμπόρους με πολύ καλό track record πληρωμών.

Ισχυρό ΑΕΠ

Για τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως το ΑΕΠ φέτος θα κλείσει με αύξηση 7%, 5% το 2022 και 3,5%-4% από το 2023 έως και το 2026. Ωστόσο, ανέφερε ότι τόσο για το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας σημαντική πρόκληση αποτελεί η ενεργειακή κρίση, ενώ εκτίμησε ότι το effect από την έξαρση της πανδημικής κρίσης θα είναι μικρό.

Για τις ξένες επενδύσεις τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 θα διαμορφωθούν στα 12 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα