Eurogroup: Η Ελλάδα πάει “ταμείο” για το 1 δισ. ευρώ

Eurogroup: Η Ελλάδα πάει “ταμείο” για το 1 δισ. ευρώ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού άτυπου Eurogroup στο Βουκουρέστι θα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Πληροφορίες θέλουν το θέμα της Ελλάδας να είναι μεν πρώτο, αλλά να τελειώνει γρήγορα.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν στον φάκελο τους και την αναθεωρημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την θετική γνωμοδότηση των υφισταμένων τους, που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης . Και οι δύο εισηγήσεις, παρά κάποιες επιμέρους ενστάσεις, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και άρα έχει ολοκληρώσει τις απαιτήσεις της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας .

Με αυτό το δεδομένο, το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών θα εγκρίνει και την ενεργοποίηση των δύο μέτρων υπό αίρεση, που περιλαμβάνονται στην συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του χρέους .

Το πρώτο αφορά καταβολή της πρώτης εξαμηνιαίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες που φτάνουν σε σύνολο τα 4,8 δις ευρώ. Αυτή την φορά η Ελλάδα θα πάρει 630 εκ ευρώ.

Το δεύτερο θα αφορά την επιστροφή του επιτοκιακού πέναλτι των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων που πλήρωσε μετά το 2016 για το δάνειο ύψους περίπου 12 δις ευρώ από τον προκάτοχο του ESM, τον EFSF, που έκανε το 2012 για την επαναγορά χρέους . Η δόση σε αυτή περίπτωση φτάνει τα 243 εκ ευρώ.

Η συνολική δόση των 973 εκ. ευρώ θα φτάσει στην Ελλάδα, αφού περάσει τον κύκλο των εθνικών κοινοβουλίων Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Φιλανδίας και Σλοβακίας και δοθεί η τυπική έγκριση και από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης έχει να ασχοληθεί σήμερα με τις τελευταίες εξελίξεις στην τραπεζική ενοποίηση και ειδικότερα θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Andrea Enria, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), την ετοιμότητα για το Brexit, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΝΕΠΔ) και τις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.

Θα υπάρξει, επίσης, συζήτηση για την στάση της ζώνης του Ευρώ στις συναντήσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου η Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη οικονομική οντότητα .

Τέλος, θα συζητηθεί και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του Λουξεμβούργου .

Αργά το πρωί θα συνεδριάσει το Ecofin, όπου, εκτός από την δημιουργία εργαλείου έγκαιρης δημοσιονομικής παρέμβασης, θα συζητηθεί και το B.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα