Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι “εκτός” και οι γκρίζες ζώνες

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι “εκτός” και οι γκρίζες ζώνες
AP / @Giannis Papanikos

Αποσαφηνίσεις και ενδεχόμενες αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια αναμένουν οι πολίτες για να δουν αν συμπεριλαμβάνονται στο "πακέτο" των 8 άμεσων δράσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Με τα παρόντα ισχύοντα, πάντως, πολλές οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, μένουν εκτός.

Με στόχο “ευαίσθητα” πολιτικά κοινά, ένεκα εκλογών, αλλά και την αποτροπή διόγκωσης φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και συνάμα έντονης δυσαρέσκειας ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από 8 άμεσες παρεμβάσεις στο φόντο της σοβούσας ενεργειακής κρίσης αλλά και της εκτίναξης του κόστους ζωής, που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Το ύψος για φέτος, με βάση και όσα αναμένεται να καταγραφούν και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που οδεύει στη Βουλή τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκ, ευρώ, με το άθροισμα και για το 2023 να φτάνει τα 5,5 δισεκ. ευρώ.

“Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του πολίτη εδώ και τρία χρόνια.

Όπως συνήθως, όμως, οι αριθμοί βέβαια δείχνουν τη μια πλευρά της αλήθειας. Σαφώς το “πακέτο” δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά με δεδομένο τον πληθωρισμό αλλά και τις “υψηλές πτήσεις” των ενεργειακών τιμών, μάλλον δεν φτάνει για να απλώσει “την κουβέρτα” και σε στρώματα με οικογενειακό εισόδημα π.χ. άνω των 30-40.000 ευρώ. Κι εκεί βέβαια έρχεται η συζήτηση για τη μεσαία τάξη και τον εισοδηματικό προσδιορισμό της, πεδίο “λαμπρής” αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση που πυροδοτείται περαιτέρω κι από το πώς αυτά τα 50 δισεκ. ευρώ των προηγούμενων ετών δόθηκαν.

Κλειδί τα εισοδηματικά όρια

Μένει, βέβαια, στις εξειδικεύσεις να φανούν εάν αλλάξουν, όπως πολλοί προδικάζουν, τα εισοδηματικά κριτήρια σε μια σειρά από μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης ή το επίδομα στέγασης για φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι για το μεν πρώτο το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος είναι τα 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, ενώ για το φοιτητικό επίδομα το εισοδηματικό όριο είναι στα 30.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα χιλιάδες οικογένειες μισθωτών μένουν “εκτός νυμφώνος”.

Στο δε καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης ούτε λόγος, δεν έγινε για το θέμα των οικογενειών, που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, κάτι που “καίει” χιλιάδες” οικογένειες, ειδικά τρίτεκνες (…δεν είναι δα και πολλές σήμερα), όπου μια αλλαγή στη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές θα έδινε μια “έξυπνη” λύση.

Η “γκρίζα ζώνη” της εξοικονόμησης

Παράλληλα, σημείο που δημιουργεί έντονη αγωνία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι το θέμα των επιδοτήσεων. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος θα δίνονται με “ρήτρα εξοικονόμησης”.

“Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο” τόνισε χωρίς ωστόσο να προχωρά σε εξειδίκευση.

Όσοι έχουν φυσικό αέριο “κλαίνε”

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται μια άλλη γκρίζα ζώνη αφορά το θέμα του φυσικού αερίου. “Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή” σημείωσε ο Πρωθυπουργός σκορπώντας αγωνίες στα 700.000 περίπου νοικοκυριά που έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις κεντρικές παραινέσεις και να “γυρίσουν” τους καυστήρες τους στο “πράσινο” φυσικό αέριο και τώρα καλούνται και πάλι να κάνουν… “γυριστή” στο πετρέλαιο, εάν θέλουν να μην παγώσουν ή να εξαντληθούν οικονομικά.

Η “μπάλα” στην εξέδρα για την ακρίβεια

Σε σχέση, δε, με δομικές παρεμβάσεις για την αλλαγή υποδείγματος αγοράς ενέργειας ή μειώσεων έμμεσων φόρων που κατ΄ εξοχήν πλήττουν τους αδύναμους ούτε λόγος. Και βέβαια η ευθύνη είναι …σε εξωγενείς παράγοντες ή στην ΕΕ.

“Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν. Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων” ανέφερε ο Πρωθυπουργός που τόνισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

“Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.

Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Πούτιν. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες που βλέπουν ουσιαστικά ότι οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ “νίπτουν τα χείρας” τους σε σχέση με μεγάλες γεωπολιτικές επιλογές χωρίς να εξηγούν το τι θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Στην αγορά η λύση

Μια άλλη διάσταση που χρήζει προσοχής κι έχει να κάνει με τις προτάσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι και ο βαθμός εμπλοκής της αγοράς στα πλάνα στήριξης της οικιστικής πολιτικής. Σε μια περίοδο κρίσης η πολιτεία επιμένει να εκχωρεί δημόσια γη σε ιδιώτες που θα αξιοποιούν γη για να χτίζουν σπίτια τα οποία, εν μέρει θα δίνονται σε νέα ζευγάρια.

Είναι άραγε η λύση μέσα στην κρίση; Μια ματιά στις coop του Λονδίνου, σήμερα, όπου σπίτια, που σε παρελθούσες δεκαετίες δόθηκαν σε “κοινωνικούς συνεταιρισμούς”, σε καλές περιοχές με μεγάλη αξία πλέον, δύσκολα μένουν σε δικαιούχους ίσως να δίνει την απάντηση για το σχήμα που παρουσιάστηκε.

Για τις δε ανακαινίσεις παλαιών σπιτιών και τα 10.000 ευρώ μάλλον είναι προφανές ότι τα ποσά δεν φτάνουν ούτε για τα κουφώματα, ενώ για τις αγορές κατοικιών μέχρι 100.000 ευρώ μάλλον οι τιμές αυτές αφορούν υποβαθμισμένες περιοχές. Μακάρι βέβαια να είναι εφαλτήριο μια αυξημένη ζήτηση για αλλαγή ρότας των γειτονιών αυτών. Χωρίς όμως δημόσιες επενδύσεις σε “σκοτεινές” γειτονιές, “θαύματα” δεν γίνονται.

Καταληκτικά, μιλώντας για τον απολογισμό έργου ο Πρωθυπουργός δεν απέφυγε την “ωραιοποίηση” και τη δημιουργική χρήση αριθμών. Π.χ. Ακούστηκαν τα περί προσλήψεων, αλλά το τι γίνεται στο ΕΣΥ, ειδικά στην περιφέρεια γνωστό, όπου νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί είναι είδος εν ανεπαρκεία. Για τη δε ανεργία σημασία έχει η ποιοτική απασχόληση και βέβαια το τι συμβαίνει με τους νέους.

Για τις δε επενδύσεις ας κρατάμε μικρό καλάθι μια και αφορούν κύρια το real estate και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Μακάρι παραδείγματα όπως τα κέντρα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης να ήταν περισσότερα, όπως και οι αναφορές στο λόγο του Πρωθυπουργού, σε μια συνολική στρατηγική βιομηχανίας, τουρισμού αναμόρφωσης του πρωτογενούς τομέα, χωροταξικής διευθέτησης, επιβίωσης των ΜμΕ, με σχήματα ρευστότητας και ψηφιακής αναβάθμισης, όπερ μετ’ επιτάσεως ζητούσαν όλες αυτές τις μέρες με υπομνήματά τους οι φορείς. Ακούσατε τίποτα άραγε;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα