‘Ευρηματική ευελιξία’ στα δημοσιονομικά ζητά ο Γιούνκερ

‘Ευρηματική ευελιξία’ στα δημοσιονομικά ζητά ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε μία θετική ατζέντα ανάπτυξης, με διπλασιασμό του "πακέτου Γιούνκερ" και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης. Πρότεινε επίσης Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο και σύνδεση 5G σε όλη την ΕΕ

Την ατζέντα της Κομισιόν για τους επόμενους 12 μήνες παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με έμφαση στην ανάπτυξη:

Πρότεινε μεταξύ άλλων διπλασιασμό του “πακέτου Γιούνκερ”, σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο και σύνδεση 5G σε όλη την ΕΕ.

Η ομιλία Γιούνκερ ήταν και ένα μήνυμα προς το Βερολίνο, το οποίο είχε εκ των προτέρων αντιδράσει ενώ μάλιστα χθες ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε σπεύσει να δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά. Είναι ενδεικτικό όμως ότι σήμερα μετά την ομιλία Γιούνκερ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιταλός, Τζιάνι Πιτέλα, συνεχάρη στον πρόεδρο της Κομισιόν σχολιάζοντας “μας προκαλούν αλλεργία οι τελευταίοι υποστηρικτές της λιτότητας όπως ο Σόιμπλε”.

Το ζήτημα όμως εν προκειμένω δεν αφορά τόσο τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΛΚ και σοσιαλδημοκρατών (ο ίδιος ο Γιουνκερ άλλωστε εξελέγη με τη σημαία του ΕΛΚ), όσο μεταξύ βορρά και νότου. Σημειωτέον άλλωστε ότι στο κλίμα των προτάσεων Γιούνκερ είχαν κινηθεί και οι ηγέτες των χωρών του νότου, με τη διακήρυξη της Αθήνας, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, που τον ήθελαν να προτείνει ρητή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Γιούνκερ, μίλησε για ευελιξία στην εφαρμογή, αποφεύγοντας να μπει σε πιο συγκρουσιακή ρητορική.

“Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ πρότεινε μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. “Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, πως ξεκινά ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική, αντλώντας ενδεχομένως 44 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις. “Το επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική θα αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης”, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί.

“Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη”, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερθείς στην ανεργία είπε: “Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων”…Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους”.

“Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της”.

Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.  

Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών

Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Γιούνκερ.

“Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών”, τόνισε.

Επίσης, ο Γιούνκερ έκανε έκκληση στην Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.

Πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες για την ένωση κεφαλαιαγορών     

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε ακόμα ο Γιούνκερ.

“Η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό”, είπε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.                           

Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο

“Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο”, δήλωσε ο Γιούνκερ. Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ.

Σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025                       

“Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας”, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

“Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Σχετικά με το Brexit, είπε: “Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε…Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit…Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά είναι η καλύτερη συμφωνία που έχουμε επιτύχει. Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή. Δεν μπορεί να υπάρχει “α λα καρτ” πρόσβαση στην ενιαία αγορά”, προειδοποίησε.

Επίσης, σημείωσε πως η “Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε”. “Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο περίπλοκη”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την επανένωση της Κύπρου, είπε πως “πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες.”

“Ζητώ να έχουμε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία”, είπε ακόμα.

“Είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης…για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος…Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό…Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας…Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας …και τα σφάλματά μας…Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας” είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα