Από φορο-κόσκινο 10.000 επαγγελµατίες

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΙΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΩΦΟΡΙΑΣ( ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Φωτογραφία αρχείου ICON

Στο στόχο των εφοριακών 10.000 φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα φοροδιαφυγής. Στόχος της κυβέρνησης η είσπραξη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015

Μία λίστα με 10.000 φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές, θα έχουν στα χέρια τους ειδικές ομάδες ελεγκτών, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει στόχο την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, με τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες "υψηλού κινδύνου" να πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Οι ειδικές ομάδες,  όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.

Βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015.

Οι 300 εφορίες της χώρας έχουν λάβει τα αποτελέσματα διασταυρώσεων από εξονυχιστικούς ελέγχους που ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση Φ.Π.Α, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και "κρυφά" εισοδήματα από ενοίκια.

Οι έφοροι, μετά από την ολοκλήρωση των καθημερινών ελέγχων, ενημερώνουν με e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη, και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.

Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει και μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.

Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονοµικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ∆ικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Πέμπτη.

SHARE:

24Media Network