Δώστε "ό,τι προαιρείσθε" και γλιτώστε την κατάσχεση

Δώστε "ό,τι προαιρείσθε" και γλιτώστε την κατάσχεση

Μέσω άτυπης ρύθμισης δίνεται η δυνατότητα έναντι καταβολής και όχι του ποσού της δόσης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να σώσουν την περιουσία τους. Το "παραθυράκι", η "καλή πρόθεση" και τι πρέπει αν γνωρίζουν οι οφειλέτες

Το νέο δόγμα της εφορίας είναι "δώστε ό,τι μπορείτε" για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις 12 δόσεις της ισχύουσας ρύθμισης.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το παραθυράκι στη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος ανάλογα με το ύψος του χρέους του, μπορεί να δίνει ακόμα και 20 ευρώ τον μήνα και όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη μεγαλύτερη καταβολή, κρύβεται στο Taxisnet.

Ακόμη και για φορολογούμενους που έχουν μπει στη ρύθμιση για τις 12 δόσεις και αδυνατούν να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσό μια επίσκεψη σε κάποιο υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ και η πληρωμή ενός μικρού ποσού κάθε μήνα "κλειδώνει" την κατάσχεση.

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να τυπώνει την ταυτότητα οφειλής, είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα.

Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις στον βαθμό που πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

Όπως σημειώνει στα Νέα ο Γ.Γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης "εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο έναντι κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων τους".

Καλό είναι όμως όπως τονίζει να ενημερώνουν και την εφορία οι ίδιοι για την καταβολή του ποσού για να αποφευχθεί κάποια... κατά λάθος κατάσχεση.

Ουσιαστικά η άτυπη ρύθμιση αφορά περίπου 1.800.000 φορολογούμενους με οφειλές ως 5.000 ευρώ.

Βέβαια, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Εάν κάποιος καταβάλει ένα μικροποσό, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλο εισόδημα σε σχέση με την οφειλή τότε δεν γλιτώνει από την κατάσχεση.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος χρωστά 500 ευρώ και δίνει κάθε μήνα στη τράπεζα από 50 ευρώ, αλλά διαπιστωθεί από μια διασταύρωση ότι εισπράττει παράλληλα ενοίκια 1.500 ευρώ, τότε προφανώς θα του γίνει κατάσχεση ενοικίων.

SHARE:

24Media Network