Έκτακτο μέρισμα 138 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις το 2019

Έκτακτο μέρισμα 138 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις το 2019
Ανοικτά καταστήματα στην οδό Ερμού Eurokinissi

Μειωμένη στο 95% η προκαταβολή φόρου για φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Έκτακτο “μέρισμα” τουλάχιστον 138 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη την Τρίτη στις Βρυξέλλες και πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ενταχθεί το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου. Το ποσό που θα διατεθεί θα αποτελέσει ελάφρυνση από την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων κατά 5% Συνεπώς για το 2019 οι επιχειρήσεις εκτάκτως θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου 95% αντί 100% . Για να φανεί η ωφέλεια θα γίνει νέα εκκαθάριση φόρου και το ποσό που αντιστοιχεί θα αφαιρεθεί από την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται το Νοέμβριο.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξουν» διαδικασίες επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, άσκηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοέμβρη προκειμένου στην τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος να περάσει η έκπτωση επί των προκαταβολών. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με λοιπές τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

Το ποσό μπορεί να μεγαλώσει αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ που αναφέρεται στο προσχέδιο δηλαδή το υπερπλεόνασμα για φέτος είναι μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ ή 380 εκ ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version