Οι παγίδες που κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι παγίδες που κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ποιες οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας περιμένουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τι ισχύει με ενοίκια, αποδείξεις και παρακράτηση φόρων

Πολιτική υπερφορολόγησης επιλέγει η κυβέρνηση για να κάμψει την ύστατη στιγμή τις αντιστάσεις της τρόικας και να πετύχει την έγκριση του Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα επιφέρει αλλαγές στη φορολογία και επιβαρύνσεις κρύβει κάποιες παγίδες. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος φέρνει κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων από το 2014 ωστόσο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο ποσού συλλογής αποδείξεων τις 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση διαφοράς μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκέντρωσαν, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

Παράλληλα, μικρές επιβαρύνσεις προκύπτουν για απολυμένους και επέρχονται αλλαγές για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του φόρου για όσους λαμβάνουν αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ 100.001-150.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 25%, έναντι 20% σήμερα. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν. Η αποζημίωση απόλυσης θα εξακολουθήσει να φορολογείται με φόρο 10% για το ποσό από 60.000 έως 100.000 ευρώ και με φόρο 30% για το υπερβάλλον των 150.001 ευρώ.

Ακόμη, σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ φορολογείται με 10%, ενώ ο νέος Κώδικας προβλέπει πως από το 2014 θα φορολογείται με 11%. Την ίδια στιγμή όμως καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.

Επίσης, καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς. Ο Κώδικας δεν αναφέρεται στην εν λόγω έκπτωση που υπολογιζόταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, καθώς αυτή θα ορίζεται πλέον με απόφασή του υπουργού Οικονομικών. Πάντως κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι η έκπτωση δεν θα μεταβληθεί.

Ακόμη, δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα παρακρατείται ο φόρος από όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα ανέρχεται στο 20% των εσόδων, από το πρώτο ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι το ποσοστό της παρακράτησης δεν θα αλλάξει.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, φορολογείται το επίδομα ανεργίας αν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, φορολογούνται οι παροχές σε είδος αξίας άνω των 300 ευρώ, ενώ επανέρχεται το "πόθεν έσχες" για όλες τις κατοικίες.

Διαβάστε αναλυτικά τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέος ΚΦΕ: Τι αλλάζει σε ενοίκια, αποδείξεις, αποζημιώσεις

SHARE:

24Media Network