Ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη

21-01-2011-ΑΘΗΝΑ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ//  Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
21-01-2011-ΑΘΗΝΑ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ// Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Την άσκηση δίωξης σε βάρος του ΓΓ Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης. Ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών μη είσπραξης προστίμων

Παραγγελία για άσκηση κακουργηματικής δίωξης εις βάρος του κ. Γ. Καπελέρη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευ. Πανταζή, για τις καταγγελίες περί μη είσπραξης προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων, και οδήγησαν στην παραίτηση του Γ.Γ. του Υπουργείου, Δ. Σπινέλλη, έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Βάσει της πορισματικής αναφοράς του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα, Σπ. Μουζακίτη, που διενήργησε την έρευνα, ζητήθηκε η άσκηση δίωξης, διότι, το αδίκημα "διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης, βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου".

Σε βάρος της κας Πανταζή, η κατηγορία αφορά στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ζημία που "εάν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων".

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου.

Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παραίτηση του Δ. Σπινέλη, λόγω ύπαρξης παραμηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών, που μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, που είχαν επιβληθεί μέσω συστήματος για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, ο κ. Καπελέρης κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον του κ. Μουζακίτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Μουζακίτης είχε καλέσει ως μάρτυρα και έλαβε κατάθεση και από τον κ. Σπινέλη, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε στο εισαγγελικό γραφείο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Την παραίτηση Καπελέρη ζητά ο Υπουργός Οικονομικών

Την υποβολή παραίτησης εκ μέρους του κ. Καπελέρη, για την διευκόλυνση της δικαστικής έρευνας, ζήτησε με ανακοίνωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρεται επίσης:

"Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα 'ΗΦΑΙΣΤΟΣ' και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ύποπτος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ

"Πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας"

SHARE:

24Media Network