Σκιά φοροδιαφυγής του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), αριστερά και ο Μπομπ Τράα, δεξιά, φθάνουν στην συνάντηση της Τρόικα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στα γραφεία του κόμματος, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), αριστερά και ο Μπομπ Τράα, δεξιά, φθάνουν στην συνάντηση της Τρόικα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στα γραφεία του κόμματος, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Υποψίες ότι η ελληνική συνταγή της φοροδιαφυγής "χτύπησε" και την τρόικα. Ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. για ενδεχόμενες παρατυπίες σε εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου με το οποίο μετακινούνται

Ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με το αν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέδωσαν τον ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου με το οποίο κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που ισχύουν οι παρατυπίες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει έσοδα ύψους από 23.000 έως και 92.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι εργασίες θωράκισης, όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Ανατολάκης, κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Το ενδεχόμενο να κλέβουν το Δημόσιο αυτοί που καλούνται να βάλουν σε τάξη τη χώρα είναι αδιαμφισβήτητα εξοργιστικό, όταν μάλιστα οι Έλληνες υποβάλλονται σε διαρκείς θυσίες , βλέποντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Το θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανήλθε με ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Αναλυτικά η ερώτηση

"Το δημόσιο αίσθημα προκαλεί η ασυλία που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. απέναντι στην Ελληνική νομοθεσία και μάλιστα επί φορολογικών υποχρεώσεων. Σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 568/13-10-2011 Ερώτησής μου σχετικά με την έκδοση αθηναϊκών πινακίδων στο θωρακισμένο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο μάρκας ΤΟΥΟΤΑ - Land Cruiser ενώ αυτό απαγορευόταν, έρχονται να προστεθούν επί πλέον στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το Κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η TOYOTA δεν κατασκευάζει εργοστασιακά θωρακισμένα μοντέλα και δεν μπορεί να εκδώσει κανένα πιστοποιητικό για την αξία της θωράκισης. Κατά συνέπεια, η μετατροπή του Land Cruiser σε θωρακισμένο όχημα αναλήφθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης του θωρακισμένου αυτοκινήτου, το Δ.Ν.Τ. δηλαδή, οφείλει κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα να προσκομίσει και το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας που πραγματοποίησε τον θωρακισμό του οχήματος.

Η διαδικασία αυτή όμως, δεν ακολουθήθηκε για το Land Cruiser, το οποίο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό μοντέλο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000€.

Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον Ελληνικό Λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι αληθές το γεγονός ότι το ΤΟΥΟΤΑ – Land Cruiser του ΔΝΤ δεν εκτελωνίστηκε ως θωρακισμένο όχημα, αλλά ως ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Ποιο είναι το επίπεδο θωράκισης που φέρει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο; Έχει αποδοθεί στο Κράτος ο προβλεπόμενος ΦΠΑ για το επίπεδο θωράκισης και ποιος είναι αυτός;

Εάν δεν έχει αποδοθεί, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έστω και τώρα για να τον εισπράξετε και να τηρήσετε τις νόμιμες διαδικασίες;

Το συγκεκριμένο όχημα, λόγω του εκτός εργοστασίου θωρακισμό του, φέρει έγκριση τύπου για την υπαγωγή του στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης; Εάν όχι θεωρείται νόμιμη η ταξινόμηση του;

Αποτελεί ή όχι πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες το παράλογο οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. που η παρουσία τους στην Πατρίδα μας στοχεύει στην εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας να καταφεύγουν σε μεθόδους αποφυγής απόδοσης του Φ.Π.Α.;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ανατολάκης Γεώργιος,

Β΄ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκτός Δημοσίου 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015

Δώρο και κατώτατος μισθός στο στόχαστρο της τρόικας

Άνοιγμα επαγγελμάτων και εφεδρεία για την 6η δόση

SHARE:

24Media Network