GameStop: Πώς οι ερασιτέχνες επενδυτές γκρεμοτσάκισαν τα hedge funds της Wall Street

GameStop: Πώς οι ερασιτέχνες επενδυτές γκρεμοτσάκισαν τα hedge funds της Wall Street
Κατάστημα της GameStop Associated Press

Μικροεπενδυτές με σύμμαχο τον Έλον Μασκ απογείωσαν τη μετοχή της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών κατά 1.700% φέρνοντας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εκείνους που είχαν "σορτάρει" τη μετοχή.

Για τους περισσότερους Αμερικανούς, η GameStop είναι ένας βασικός “παίκτης” στη πώληση βιντεοπαιχνιδιών. Για τους επενδυτές όμως, το όνομά της ταυτίζεται πλέον με έναν άτυπο πόλεμο μεταξύ των hedge funds και των μικροεπενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Reddit.

Η εταιρεία διακίνησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών απέκτησε μέσα σε λίγα 24ωρα χρηματιστηριακή αξία 10,3 δισ. δολαρίων, καθώς τα κέρδη της μετοχής της έχουν αυξηθεί πάνω από 1,700% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τις αρχές του 2021.

Η απογείωση αυτή έχει να κάνει με τις μαζικές συναλλαγές ομάδας μικροεπενδυτών που στόχευαν στο να “χτυπήσουν” τα funds που είχαν “σορτάρει” τη μετοχή της. Κοινώς, τα hedge funds είχαν επενδύσει με την πρακτική της ανοικτής πώλησης στην προηγούμενη, ραγδαία πτώση της μετοχής της GameStop, με στόχο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη (στο short selling ο επενδυτής προσπαθεί να κερδίσει από την πτώση της τιμής π.χ. μιας μετοχής ή ενός νομίσματος κάτι που συνεπάγεται αυξημένο ρίσκο).

Οι μικροεπενδυτές του Reddit ακολούθησαν παρόμοια πρακτική κάνοντας “αντεπίθεση” και για τις BlackBerry (BB), Macy’s (M) και AMC (AMC), ανακόπτωντας τα κέρδη των funds.

Το “GameStop” είχε γίνει από το 2019 η πιο “σορταρισμένη” μετοχή της Γουόλ Στριτ, με περίπου 30% των μετοχών του να θεωρείται πως είναι στα χέρια hedge funds.

 

Όπως αναφέρει το CNN, ορισμένες πλατφόρμες συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των TD Ameritrade και Robinhood, περιόρισαν ήδη τις συναλλαγές που αφορούν τις AMC και GameStop. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα πως παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η “US Securities ane Exchange Commission” ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για τη μεταβλητότητα της αγοράς ενώ Γερουσιαστές ζητούν τώρα από τις αρχές να πάρουν μέτρα.

Η όλη δικτύωση των μικροεπενδυτών και η απόφαση για “ακτιβιστικές μαζικές συναλλαγές” ελήφθη και ενορχηστρώθηκε στο γκρουπ του Reddit, “WallStreetBets”.  Μάλιστα, η πρακτική του “herd buying” δεν υπόκειται σε ρύθμιση στις ΗΠΑ, κάτι που τώρα απασχολεί τις αρχές.

Η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, δήλωσε την Τετάρτη πως παρακολουθούνται οι συνομιλίες στα social media για τη διαπραγμάτευση και τη χειραγώγηση της μετοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η μετοχή της GameStop έφτασε στα 300 δολάρια, τρεις φορές πάνω δηλαδή σε σχέση με την τιμή της Τρίτης. Στις αρχές του Ιανουαρίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν μόλις στα 19 δολάρια. Ενδεικτικά, το hedge fund Melvin Capital Management χρειάστηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις απώλειες σε κάποιες μετοχές, μεταξύ των οποίων ήταν και στο GameStop.

Ένας εκ των ενορχηστρωτών της επίθεσης φέρεται άλλωστε να είναι ο Έλον Μασκ ο οποίος πήρε θέση κατά του σορταρίσματος. Δε χρειάστηκε να κάνει πολλά. Στην πραγματικότητα απλώς κοινοποίησε στη σελίδα του στο Twitter τη δράση των WallStreetBets, με τη μετοχή να ανεβαίνει κατά 40%, εκτός ωραρίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μέσω συναλλαγών που έγιναν σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί φυσικά μια τεράστια αλλαγή, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε μια τέτοια κίνηση “ακτιβιστικού χαρακτήρα”, μέσα από οργάνωση στο διαδίκτυο.

Η δημοφιλής σελίδα WallStreetBets αρέσκεται πάντως στο να βάζει στο στόχαστρο short-sellers. Η πτώση της GameStop ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη στις ΗΠΑ, καθώς λόγω της πανδημίας ο κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει στα Mall για να αγοράσει παιχνίδια και κονσόλες με τη διανομή να γίνεται απ’ευθείας, κυρίως μέσω των εταιρειών παραγωγής games. Τον Δεκέμβριο, έκλεισαν αρκετά φυσικά καταστήματα της GameStop με την εταιρεία να χάνει την εκτίμηση της Wall Street για τις τριμηνιαίες προβλέψεις εσόδων.

Τον Ιανουάριο, ο Ryan Cohen αγόρασε μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της GameStop, κάτι που όμως δεν άλλαξε δραματικά την κατάσταση.

Τα κίνητρα των redditors περιγράφηκαν ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον Matt Levine του Bloomberg, ο οποίος χαρακτήρισε το όλο γεγονός ως μια μεγάλη “πανδημική συλλογική ψυχαγωγία”. Σημειώνεται άλλωστε πως το φόρουμ των /r/wallstreetbets είναι απολύτως ανοιχτό και “χαοτικό”, όπως το περιγράφουν οι διαχειριστές του. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως δρουν κατά της αισχροκέρδειας των μεγαλοεπενδυτών και των αθέμιτων πρακτικών παραγόντων των χρηματοπιστωτικών αγορών (naked short selling).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα