Γιατί η ένταξη στην βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων συμφέρει περισσότερο

Γιατί η ένταξη στην βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων συμφέρει περισσότερο
Στιγμιότυπο από Εφορία Eurokinissi

Ευκολότερη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι η εξόφληση των οφειλών προς την εφορία με τις αλλαγές που προωθούνται στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Κίνητρα για μεγαλύτερη έκπτωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, περισσότερες δόσεις και δυνατότητα για την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων προσφέρει η βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα μαζί με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη οριζόντια βελτίωση είναι ότι η ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται την πλήρη άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η υφιστάμενη σήμερα εξασφάλιζε μόνο μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου κατά τέσσερις ή πέντε δόσεις της ρύθμισης. Αν δηλαδή κάποιος έχει μπει ήδη στη ρύθμιση και έχει εξασφαλίσει μια δόση 250 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός του έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα, το μόνο που είχε να περιμένει είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των 1.250 ευρώ να αυξηθεί κατά πέντε δόσεις της ρύθμισης αν ήταν συνεπής και να διπλασιαστεί στα 2.500 ευρώ. Αν όμως εμφανιστούν 3.000 ευρώ στον λογαριασμό του, τα 500 κατάσχονται έστω και αν είναι συνεπής στη ρύθμισή του.

Με τη βελτίωση της νέας ρύθμισης που αίρει την κατάσχεση του λογαριασμού θα μπορεί να ενταχθεί και να διαχειρίζεται οποιοδήποτε ποσό έχει στον λογαριασμό του.

Η δεύτερη βελτίωση είναι το κίνητρο που δίνεται για πρόωρη ολοκλήρωση τη εξόφλησης με αντάλλαγμα την περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων. Η ένταξη στη ρύθμιση παρέχει από μόνη της 10% περικοπή των προσαυξήσεων.

Έστω λοιπόν κάποιος με συνολική οφειλή 3.300 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει 4.200 αφού στο ποσό έχουν προστεθεί και 900 ευρώ προστίμων και προσαυξήσεων Το ποσό που θα μπει στη ρύθμιση θα είναι 4.110 αφού θα γίνει η έκπτωση του 10% (90 ευρώ) στις προσαυξήσεις λόγω ένταξης στην ρύθμιση.

Η μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις συνδέεται με την απόφαση του οφειλέτη να δεχθεί λιγότερες δόσεις από τις μέγιστες που μπορεί να δώσει η ρύθμιση. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις κλιμακώνεται ως εξής:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Αυτό διευκολύνεται κατ’ αρχήν από την μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον με οφειλή 2.500 ευρώ από τα οποία τα 600 ευρώ είναι προσαυξήσεις και 1.900 ευρώ το κεφάλαιο της ρύθμισης. Με την ένταξη στην ρύθμιση το ποσό που θα ρυθμιστεί θα είναι 2.440 ευρώ με την αυτόματη έκπτωση του 10% στις προσαυξήσεις. Οι ανώτερες δόσεις με τη σημερινή ρύθμιση για να εξοφλήσει την οφειλή του (με τις ελάχιστη στα 30 ευρώ) είναι 84, ενώ με την μείωση της κατώτερης δόσης μπορεί να εξοφλήσει με 120 δόσεις (με δόση των 21 ευρώ).

Αν πάλι ο ίδιος φορολογούμενος επιλέξει να εξοφλήσεις σε 60 αντί για 120 δόσεις με μια δόση 34 ευρώ (ελάχιστα μεγαλύτερη από σημερινή ελάχιστη δόση) θα έχει έκπτωση 30% στις προσαυξήσεις. Συνεπώς αντί για 600 ευρώ προσαυξήσεις θα πληρώσει 400 ευρώ και το συνολικό ποσό της ρύθμισης θα μειωθεί από στα 2.300 ευρώ.

Η τρίτη βελτίωση είναι όταν κάποιος πληρώνει κάποιο αριθμό δόσεων με την ένταξη στη ρύθμιση το σύνολο του ποσού θα αφαιρείται από τις προσαυξήσεις. Συνεπώς αν ο φορολογούμενος του παραδείγματος έχει διαθέσιμα 200 ευρώ και τα καταβάλει άμεσα, το ποσό που θα εξοφλήσει μέχρι και το τέλος της ρύθμισης θα είναι 1.900 ευρώ. Τούτο διότι τα 200 ευρώ θα μειώσουν ταυτόχρονα και τις προσαυξήσεις από τα 400 ευρώ στα 200 ευρώ λόγω της έκπτωσης ) αλλά και το υπόλοιπο της οφειλής. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πλέον να εξοφλήσει μόνο το κεφάλαιο της οφειλής του έχοντας κερδίσει το σύνολο των προσαυξήσεων.

Οι περίπου 190.000 φορολογούμενοι που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση και θεωρούν τις βελτιώσεις που έγιναν καλύτερες για τους ίδιους θα μπορούν να ευεργετηθούν από αυτές ακυρώνοντας την παλιά αίτηση και κάνοντας νέα για να εκμεταλλευτούν τις αλλαγές.

Οι αλλαγές για τις επιχειρήσεις

 Η αλλαγή για τις επιχειρήσεις είναι μικρή αλλά σημαντική αφού εφεξής θα μπορούν να έχουν έως 120 δόσεις οι επιχειρήσεις με περιορισμού της οφειλής τους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δις και όχι με περιορισμού τζίρου στα 2 εκ ευρώ που προέβλεπε η ΠΝΠ που κατατέθηκε προεκλογικά.

Στην νέα ρύθμιση διατηρήθηκε η διάταξη που θέλει να εντάσσονται στην ρύθμιση και οι οφειλές που γεννήθηκαν μεν μέχρι και τις 31 /12/2018 αλλά βεβαιώθηκαν ως ληξιπρόθεσμες πρόσφατα πριν ο φορολογούμενος ενταχθεί στην ρύθμιση

Επίσης επιτρέπει να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων μέχρι και το τέλος του 2 017 έστω και αν έκτοτε είχαν κλείσει α βιβλία τους λύνοντας τα χέρι περίπου 280.000 επιχειρηματιών που σταμάτησαν την δραστηριότητά τους πριν δύο χρόνια αλλά δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να ρυθμίσουν τα χρέη τους .

Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι οι φ ορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να προσαρμοστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στα νέα δεδομένα μέχρι και το τέλος Αυγούστου και στην συνέχεια θα πρέπει να βιαστούν να μπουν στην ρύθμιση έως τις 29 Σεπτεμβρίου αφού η προθεσμία ένταξης δεν άλλαξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα