Γιατί η Τρόικα μπλόκαρε το γάμο Εθνικής – Eurobank

Γιατί η Τρόικα μπλόκαρε το γάμο Εθνικής – Eurobank

Διαβάστε γιατί η Τροϊκάνοι έθεσαν βέτο στη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ομίλων

Αν και προκλήθηκαν πολλά ερωτήματα γιατί η Τρόικα όχι εξαρχής αλλά εκ των υστέρων, έθεσε βέτο στη συγχώνευση Eurobank- Εθνικής, φαίνεται ότι σημαντικό προβληματισμό  προκάλεσε κυρίως στους ιθύνοντες του ΔΝΤ, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο.  

Όπως ανέφεραν υψηλά ιστάμενοι του υπουργείου οικονομικών οι τροϊκανοί, εξέφρασαν ανοικτά το φόβο ότι με τη συγχώνευση των δύο ομίλων θα γεννηθεί ένα ”τέρας”.  Ένας τραπεζικός κολοσσός, που ναι μεν  λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα σωζόταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά  το μέλλον θα διαγραφόταν δυσοίωνο.

Σύμφωνα πάντα με την Τρόικα Εθνική και Eurobank δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούνταν σε κρατικοποίηση.

Αυτό θα ήταν και το χειρότερο δυνατό σήμα ανασφάλειας που θα μπορούσε να εκπέμψει για την συστημική του σταθερότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την επόμενη ημέρα.

Όπως υποστήριξαν οι δανειστές μας  πλέον οι  δύο τράπεζες θα προχωρήσουν ξεχωριστά σε  αυξήσεις κεφαλαίου με εγγυητή κάλυψης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με το μπλοκάρισμα της συγχώνευσης σύμφωνα με τους δανειστές 

– Δεν θα δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών

– Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον νέα κεφάλαια από αυτά που έχει στο ”ταμείο” του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

– Δεν θα τεθεί απολύτως κανένα θέμα με την ασφάλεια των καταθέσεων

 – Μειώνονται οι κίνδυνοι για ”χιονοστιβάδα” απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων

Βέβαια η ζημιά έγινε στην πραγματική οικονομία και αυτό καταγράφεται με τη βύθιση των μετοχών των  δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο, αλλά και σε επίπεδο αξιοπιστίας καθώς η κυβέρνηση εξήγγειλε μια συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα