Γιατί το Brexit ‘τρέχει’ το ελληνικό πρόγραμμα

Γιατί το Brexit ‘τρέχει’ το ελληνικό πρόγραμμα
ΑΘΗΝΑ-Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Γκάζι στις διαπραγματεύσεις, μετά το Brexit. Ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και ίσως το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να αποτελέσουν την καυτή ατζέντα του φθινοπώρου. Πότε αναμένεται η ανοιχτή σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ

«Καταλύτης» για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αναδεικνύεται το Brexit το οποίο «βοήθησε» να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το Βρετανικό δημοψήφισμα και τώρα επιταχύνει κατά τουλάχιστον τρεις μήνες και την δεύτερη αξιολόγηση

Σε ότι αφορά την πρώτη αξιολόγηση άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τονίζουν τώρα ότι στην τελική ευθεία για το brexit ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις για ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό.

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οι Βρυξέλλες βάζουν άμεσα στο τραπέζι και την δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την πρόθεσή του να έρθει μετά τα μέσα του Ιουλίου στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα επιμένουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει να ολοκληρώσει τουλάχιστον τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο.

Η επιτάχυνση αυτή έχει την βάση της και στην επόμενη μέρα του Brexit. Κοινοτικές πηγές περιμένουν την επίσημη αίτηση για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι και τον Οκτώβριο . Τότε ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία της Μεγάλη Βρετανίας, αλλά και από την ηγεσία των συντηρητικών δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις.

Μέχρι τότε οι Βρυξέλλες θέλουν να έχουν δώσει και τα 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα ώστε να έχει εκταμιευτεί στο σύνολο της και η δόση των 10,3 δις ευρώ, που είχε εγκριθεί στο Eurogroup στις 2ης Μαΐου.

Με την κατάθεση της αίτησης εξόδου από την τωρινή ή την νέα Βρετανική Κυβέρνηση, η Ευρώπη θα ζήσει άλλη μια κρίση αφού οι Βρυξέλλες περιμένουν οι διαπραγματεύσεις να είναι δύσκολες και μακρόσυρτες. Αν μάλιστα ο Κάμερον φύγει χωρίς να κάνει την αίτηση για την έξοδο, πετώντας την καυτή πατάτα στην επόμενη Κυβέρνηση τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Το φθινόπωρο η Ελλάδα θα δεχθεί νέο κύκλο πιέσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με σημείο αναφοράς τα εργασιακά. Μετά την την θύελλα που ξεσήκωσαν ανάλογες αλλαγές στην Γαλλία όλοι θέλουν το αντίστοιχο θέμα για την Ελλάδα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό.

Ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και ίσως το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να αποτελέσουν την καυτή ατζέντα του φθινοπώρου. Από κοντά βέβαια έρχονται και οι αλλαγές στο δημόσιο . Παρά την σχετική σιωπή από ελληνικής πλευράς οι θεσμοί επιμένουν σε μια αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και την θέσπιση μόνιμη κινητικότητας στον δημόσιο τομέα

Στο τέλος του χρόνου εκτός από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα έχουν άλλο ένα δύσκολο δίμηνο, αφού στο παιχνίδι θα πρέπει να μπει και το ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί πρόσφατα ότι θα γίνει μια νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους , θα επανεξεταστούν οι στόχοι και τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος και στην συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις για την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. Τούτο παρά το γεγονός ότι οι χώρες που απαιτούν την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έσυραν την Ελλάδα να υιοθετήσει το δημοσιονομικό κόφτη ακριβώς για να ικανοποιηθεί το ίδιο το Ταμείο που επιμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει».

Άρα το Δεκέμβριο θα δούμε και πάλι την ανοιχτή αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα την ίδια ώρα που η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται δύσκολες αλλαγές στα εργασιακά και η ΕΕ θα διαπραγματεύεται την δύσκολη συμφωνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα