Γραφείο Προϋπολογισμού: Συμβατές με το δημοσιονομικό χώρο οι ελαφρύνσεις

Η εξωτερική όψη της Βουλής
Η εξωτερική όψη της Βουλής EUROKINISSI

Οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε προεκλογικά η κυβέρνηση βρίσκονται εντός δημοσιονομικού χώρου, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Συμβατές με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 είναι οι μειώσεις ΦΠΑ και η καταβολή της 13ης σύνταξης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Γραφείου, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του πρώτου τριμήνου για την οικονομία εκτίμησε ότι το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εφαρμόζονται φτάνουν τα 1,05 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ, πριν τη λήψη των μέτρων, το Γραφείο Προϋπολογισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύει ο στόχος.

ADVERTISING

Ο λογαριασμός 0,55% του ΑΕΠ, αναλύεται ως εξής:

- 441 εκατ. ευρώ είναι η εξαμηνιαία επίπτωση από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

- 830 εκατ. ευρώ «κοστίζει» η λεγόμενη 13η σύνταξη

- 80 εκατ. ευρώ είναι η επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας αλλά παράλληλα προβλέπεται

- αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Οι προβλέψεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν αμφισβητηθεί έντονα από τους τεχνοκράτες των θεσμών, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν εκτιμήσεις περί πιθανής απώλειας εσόδων έως και 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), κάτι που μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, όταν δημοσιευθεί ο επίσημος προγραμματισμός στις 5 Ιουνίου. Και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής θεωρεί ότι τόσο αυτή η ρύθμιση όσο και οι προηγούμενες έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας στην εφαρμογή τους αλλά εκτιμά ότι οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι συντηρητικές και άρα αρκετά ασφαλείς να επιβεβαιωθούν. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραθέτει και στοιχεία αναφορικά με την περυσινή υπεραπόδοση επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2018, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,928 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 6,465 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), διαμορφώνοντας έτσι ένα δημοσιονομικό περιθώριο 1,462 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μείωση ΦΠΑ: 7.500 περίπου προϊόντα αφορά το μέτρο - Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά

Πακέτο ελαφρύνσεων: Ο "κουμπαράς" για 13η - 14η σύνταξη, μειώσεις ΦΠΑ και αφορολόγητο

120 δόσεις: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση

Αυτά είναι όλα τα θετικά μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα

SHARE:

24Media Network