H “μετάλλαξη Μποτσουάνα” γκρεμίζει τις αγορές – Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα για την οικονομία

H “μετάλλαξη Μποτσουάνα” γκρεμίζει τις αγορές – Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα για την οικονομία
Η μετάλλαξη Μποτσουάνα τρομοκρατεί τις αγορές AP

Κλονίζει τις αγορές η ανησυχία που φέρνει η μετάλλαξη Μποτσουάνα με φόντο και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για "φρένο" στα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική. "Δεν θα κλείσει η χώρα", διαμηνύει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πτωτικά κινούνται τα μεγάλα χρηματιστήρια στο φόντο της ανησυχίας που φέρει η μετάλλαξη Μποτσουάνα.

Οι κυριότεροι δείκτες υποχωρούν περίπου 3%, την ώρα που οι χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τη Νότιο Αφρική. Ειδικά οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και του κλάδου αναψυχής δέχονται μεγάλη πίεση, τη μεγαλύτερη μετά τον Μάρτιο του 2020.

Μάλιστα στο Λονδίνο η μετοχή της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, κάνει «βουτιά» 16%, μετά και την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει προσωρινά από σήμερα όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη.

Στην Αθήνα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης “γράφει απώλειες” άνω του 3% επίσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Σταϊκούρας: “Δεν θα κλείσει η χώρα”

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ 100.3 την Παρασκευή (26/11) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν»

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση»  τόνισε ο κ.  Σταϊκούρας προσθέτοντας πως «ό,τι περίσσευμα υπάρχει διατίθεται στους πολίτες».

Επισήμανε ότι συνολικά τα χρήματα προ την κοινωνία για να βοηθηθεί εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ από το 2020 μέχρι το 2022, χρήματα που δανείστηκε η χωρά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο κύριος Σταικουρας ανέφερε  ότι το έλλειμμα για το 2021 θα είναι 7% ή 13 δισ. ευρω. Το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200%  του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρω.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σταικουρας εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το 2022 να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι από το  2023 θα υπάρχουν στόχοι.

ΕΝΦΙΑ σε 10 ή 12 δόσεις

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022  ανέφερε ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον ερχόμενο Μάρτιο σε 10 ή 12 δοσεις. «Προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ  καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 60 εκ. ευρώ»  ανέφερε ο κ. Σταϊκουρας.

Κάλεσε επίσης του πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για την ρύθμιση του ιδιωτικού τους χρέους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη όπως ανέφερε ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24 περιπτώσεις και οι ρυθμίσεις είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα