Έγγραφο-“Φωτιά”. Ποιοι δήμοι έχουν πλεονάζον προσωπικό

Έγγραφο-“Φωτιά”. Ποιοι δήμοι έχουν πλεονάζον προσωπικό

Στο φως η επιστολή Γρηγοράκου με την οποία 272 δήμοι θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό 3.708 υπαλλήλους

Την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου με την οποία 272 δήμοι (οι 53 είναι απομακρυσμένοι) θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό 3.708 υπαλλήλους δημοσιεύει η aftodioikisi.gr.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γρηγοράκος μιλώντας πριν λίγο στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ σε συναντήσεις τους είχαν μιλήσει για 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους που μπορεί να μπουν σε εθελοντική κινητικότητα. Πάντως ο κ. Γρηγοράκος επιχειρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι πρόκειται ια κινητικότητα η οποία θα γίνει εντός νομού.

Eίναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος μαζί το «καλές γιορτές», για τη μελέτη, σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 (σ.σ. ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί) και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στην απογραφή Γρηγοράκου δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Οι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό

Σύμφωνα με την μελέτη της περίφημης Επιτροπής Ραπακούλια, πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων:

Δ. Αθηναίων: 667 άτομα

Δ. Θεσσαλονίκης: 322 άτομα

Δ. Νίκαιας – Ρέντη: 113

Δ. Καλλιθέας:71

Δ. Νέας Ιωνίας: 61

Δ. Πειραιά: 50

Δ. Μοσχάτου – Ταύρου: 48

Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού: 40

Δ, Σπάτων-Αρτέμιδος: 31

Δ. Πεντέλης: 28

Δ. Ηλιούπολης: 12

Δ. Σαρωνικού: 12

Μηδενικό ισοζύγιο εμφανίζει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ έλλειμμα εμφανίζουν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης (20 εργαζόμενοι), Θήβας (9)  και Γρεβενών.

Η επιστολή Γρηγοράκου:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου  Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας  για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

1.  Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει  μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις  (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.

2.  Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.

3.  Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα  οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.

Προσβλέποντας στην συνεργασία σας για να έχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρακαλώ δεχτείτε κ. Δήμαρχε τους θερμούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο

Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Σφοδρή αντίδραση από τον γγ του δήμου Αθηναίων

«Γονατογράφημα» χαρακτήρισε ο γγ του δήμου Αθηναίων Θεόδωρος Λιβάνιος τη μελέτη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου για την εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα, κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ο αλγόριθμος του κ. Γρηγοράκου και η μελέτη κάνουν το εξής καταπληκτικό λογικό άλμα: Όσες περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις υπάρχουν στους δήμους της ίδιας πληθυσμιακής τάξης, ο δήμος Αθηναίων εμφανίζει πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα κατά 667 άτομα. Αν, για παράδειγμα, από τον Ιούνιο, που έχει στοιχεία η υποτιθέμενη μελέτη, στους δήμους άνω των 100.000 έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης το 30% του προσωπικού, τότε και πάλι από το δήμο Αθηναίων των υποτιθέμενων 4.500 και όχι 7.000 υπαλλήλων το πλεονάζον είναι και πάλι 667 υπάλληλοι».

Όπως σημείωσε, ο αλγόριθμος μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και επιβραβεύει τους δήμους που προέκυψαν από συνένωση άνω των 6 δήμων, καθώς εκεί δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στο ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης, επισήμανε ότι η μελέτη «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Δηλαδή, μαζί με το δήμο Αθηναίων, την πρωτεύουσα της χώρας, ομαδοποιεί τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα, το Μενίδι, τον Εύοσμο, τα Γιάννενα, τα Χανιά, την Κέρκυρα, το Βόλο, τη Ρόδο και τη Νίκαια. Δηλαδή, αναγνωρίζει ότι ο δήμος Αθηναίων με τους ανωτέρω άλλους δήμους οφείλει να έχει την ίδια αναλογία υπαλλήλων ανά 1.000 κατοίκους. Και αγνοεί επιδεικτικά ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Αγνοεί ότι στα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνται όχι μόνο δημότες της Αθήνας, αλλά της Αττικής και της χώρας. Και θεωρεί ότι τέσσερα εκατομμύρια εργασίες ετησίως εκτελούνται στα ΚΕΠ από πλεονάζοντες υπαλλήλους. Αγνοεί ότι η Αθήνα έχει στα όρια της νοσοκομεία, όπου εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη χώρα».

Για το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και από τον Ε. Τύπο και την Αυγή. Ο πίνακας είναι από τον Ε. Τύπο.

πηγή: aftodioikisi.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα