Η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει νέα πακέτα για την οικονομία

Η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει νέα πακέτα για την οικονομία
Εικόνα παραίτησης έξω από μαγαζί στην Πλάκα ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Με δεδομένη την κατάσταση ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις ο προβληματισμός για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αλλά και το νέο μίγμα μέτρων, είναι έντονος. Η ανάγκη για νέα πακέτο στήριξης είναι δεδομένη.

Σε θολό τοπίο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας καλείται το οικονομικό επιτελείο να χαράξει τις κινήσεις στήριξης της οικονομίας για τον Απρίλιο. Σήμερα η ειδική επιστημονική επιτροπή συνεδριάζει για να σταθμίσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει την καθιερωμένη εισήγησή της προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «στο κόκκινο» ενώ και τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα παραμείνει οριακή.

Εν τω μεταξύ η εικόνα στην οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας καθίσταται οριακή. Το σενάριο του προϋπολογισμού δοκιμάζεται καθώς πέρα από το χαμένο πρώτο τρίμηνο σε αμφιβολία τίθεται το «στοίχημα» για άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου μετά και τα όσα έχουν συμβεί σε Γερμανία και Βρετανία με τις «συστάσεις» μη μετακίνησης εκτός συνόρων. Προφανώς και οι διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ αν καλοδεχούμενες στον τουριστικό κλάδο δεν αρκούν για να βάλουν καύσιμο στην οικονομία της φιλοξενίας που εδώ και μήνες είναι αδρανοποιημένη. Με δεδομένη, λοιπόν, και την κατάσταση ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι ΜμΕ, ο προβληματισμός για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αλλά και το νέο μίγμα μέτρων είναι έντονος.

Πάντως η ανάγκη για νέα πακέτο στήριξης, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση, είναι δεδομένη. Ήδη σχεδιάζεται και πάλι ένα νέο «πακέτο» ανακοινώσεων ενδεχομένως από τον Πρωθυπουργό ενόψει και της έλευσης του Απριλίου.

Στο νέο πλέγμα ενισχύσεων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση και τον τουρισμό αλλά και για άλλες πληττόμενες επιχειρήσεις. Έτσι τον Απρίλιο θα τρέξει η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επίσης μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εκδοθεί τα «πιστωτικά» στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των παγίων δαπανών, ενώ από τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα αρχίσει να «τρέχει» και η 8μηνη περίοδος επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων.

Επίσης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας εξετάζεται παράταση του μέτρου «κουρέματος» ενοικίου για τον Απρίλιο, η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και η πιθανή 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθυμίζεται όλα τα μέτρα – και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών- συνδέονται με ρήτρες διασφάλισης θέσεων εργασίας που εκτείνονται χρονικά μέχρι και το τέλος του χρόνου

Επίσης στο πακέτο του Απριλίου αναμένεται να ενταχθεί ενίσχυση ρευστότητας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους με ποσό της χρηματοδότησης που θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία. Κομβικό σημείο των νέων μέτρων είναι και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπου ποντάρουν πολλά οι επιχειρήσεις του τουρισμού ειδικά για την επανεκκίνησή τους.

Παράλληλα στο πλέγμα δράσεων είναι και η παράταση των επιδομάτων ανεργίας, η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης, το πάγωμα επιταγών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα